Vårlige vibber: Fra grønne Pouilly-Fumé og Serge Daguenau. Foto: Geir Salvesen

Få våren i glasset

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Det er få vinstiler som er bedre egnet til å lokke frem vårfølelsene enn en hvitvin fra den innerste delen av Loiredalen i Frankrike. Sancerre og Pouilly-Fumé. Her er to forskjellige uttrykk av Sauvignon Blanc-druen.

Ukens viner: Dagueneau Pouilly-Fumé 2019 og Natter Sancerre 2019, Loire, Frankrike

En god vårvin må være en som dufter av noe. Gjerne noe nytt og spirende og blomstrende. En typisk Sancerre eller Pouilly-Fumé er begge basert på Sauvignon Blanc. Dette er en drue som har sin store tilhengerskare, og en liten bunke med motstandere. Hvorfor motstand? Årsakene kan være forskjellige. Noen av vinene har en gjennomtrengende grønntone og kjemi som kan minne om hankatters opphissede pissing rundt dørstokkene hvis det sitter en lokkende hunkatt og murrer innenfor. Andre har aromaer av solbærbusk, rabarbra. Atter andre har liljekonvall (vanskelig å mislike), stikkelsbær for dem som vet hvordan det bæret smaker. En ny generasjon vet sannsynligvis ikke hvordan det smaker, fordi besteforeldre med stikkende busker og tilhørende bær svinner hen.

Så er det noen varianter som har forfinede noter i noe som ligner perfeksjon. Viner eksempelvis fra berømte Les Monts Damnés, en superversjon av Sancerre, hentet fra de amfiteaterlignende markene ved landsbyen Chavignol – som også er kjent for sin gode, hvite geitost.

Kanskje du får litt druevibber nå av disse hintene om opprinnelse. Vi kunne ha snakket om forskjellige jordsmonn, Silex, etc. Men vi tar i stedet et par andre og nyere trender. Det er blitt mer fylde og høyere alkoholnivå i noen av dem. Varmere vær har gjort at druene tydelig er blitt modnere, og det har også dempet noe av «vårpreget» i dem. Er dette et problem? Kommer an på hva du synes og hva du liker. Men i dag tar jeg med en representant for hver stil. Henry Natter og den konsentrerte, fyldige, rike. Og Pouilly-Fumé fra Serge Daguenau som er veldig vårfrisk, grønn, litt undermoden, faktisk. Akkurat som våren ikke er moden sommer.

Vårlige vibber: Fra grønne Pouilly-Fumé og Serge Daguenau. Foto: Geir Salvesen

314101
Dagueneau Pouilly-Fumé 2019, Loire, Frankrike
209,90 kr (basis)
86 poeng (terningkast 6)
Lys gul på farge, duft av grønt eple og melon, frisk og svakt undermoden i smaken med krydret, vårlig, kjølig steinfrukt, mest epler. Allikevel harmonisk, og avslutter med en lang, krisp smak. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, aperitiff, ost.
Best Cellars AS

Vårlige vibber: Fra grønne Pouilly-Fumé og Serge Daguenau. Foto: Geir Salvesen

3070501
Natter Sancerre 2019, Loire, Frankrike
219,90 kr (basis)
86 poeng (terningkast 6)
Moden, elegant og rik i stil. Mineraler i underkant. Litt kjøligere enn 18-årgangen. Gjæret og lagret på store eikefat, noe som gir en svak kryddervirkning. Naturgjær. Har pondus og fylde. Passer til: Fisk, skalldyr, aperitiff ost.
Pure Wine AS