George Piradashvili driver Winiveria ute i Kakheti-provinsen. Her er han fotografert i hagen utenfor hotellet Château Mere som han også har en finger med i. Foto: Geir Salvesen

Flott, moderne hvitvin fra Georgia

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Lyst til å prøve en moderne, georgisk hvitvin? Det er enkelt. Hvorfor ikke en Mtsvane. Navnet skjemmer ingen.

Ukens vin: Winiveria Mtsvane, Georgia

De siste 2-3 årene har det skjedd mye med georgisk vin og introduksjonen til det norske markedet. Naturlig nok har mye av oppmerksomheten vært sentrert rundt krukkevinene. De er for lengst havnet i Vinmonopolets hyller og har vært med i flere nyhetslanseringer. Men: Vinene fra Georgia kommer i to stiler. En «europeisk» stil, som enten er fremstilt med moderne teknologi og gjerne temperaturkontrollert gjæring. Eller kvevri-stilen som er den opprinnelige med vin som er gjæret og klaret i store, nedgravde krukker. Såkalte kvevri. Disse vinene er mer rustikke, og hvitvinene tenderer i retning av oransjeviner ettersom skallene gjærer med og ikke skilles fra, slik det vanligvis gjøres. De er ufiltrerte. Og spennende, selv om stilen kan være noe grovere.

I dag skal vi se litt på den vesteuropeiske vinstilen fra Georgia. Etter det jeg vet, er den av relativt ny dato, ettersom Georgia som republikk under det gamle Sovjetunionen produserte viner stort sett på gamlemåten. Med krukker. Ny teknologi krever investeringer, og det var noe landet ikke hadde så mye av for noen tiår siden.

Men druene er de samme. Og her er det bare å bite i den søte frukten og lære seg noen nye navn. Og vi satser på de hvite.

  • Rkatsiteli
  • Kisi
  • Mtsvane
  • Krakhuna
  • Tsolikauri
  • Khikvi

Listen kunne ha vært mye lengre, men dette er nok de viktigste. Aller viktigst er Rkatsiteli som stiller med høy syre og litt krydder. Her gjelder det å høste litt sent for å få ned den stramme syrefølelsen. Mtsvane betyr egentlig «grønn» eller «ny», gir aromatiske elementer med friske urter som en mellomting mellom Pinot Blanc og Sauvignon Blanc. Og kan brukes til å blande med Rkatsiteli. Eller bare nytes for seg selv.

Ukens vin er en ren Mtsvane, laget av George Piradashvili som eier Winiveria. Jeg møtte ham på hotellet han også driver, Château Mere, ute i Kakheti-området helt øst mot Kaukasusfjellene. I starten har de konsentrert seg mest om krukkevinene siden det har vært størst interesse for dem. Men for vest-europeere som er uvant med oransjevinstilen, og som heller vil ha noen kjente, friskere, smaksnoter i glasset, lages det også fine, fruktige hvitviner.

Selv er jeg blitt såpass interessert i vinene fra dette landet at jeg er med og arrangerer vinturer dit. En av dem går i slutten av august i år. Sjekk gjerne Escape Travel, hvis det skulle være interessant.

George Piradashvili driver Winiveria ute i Kakheti-provinsen. Her er han fotografert i hagen utenfor hotellet Château Mere som han også har en finger med i. Foto: Geir Salvesen

10391401 Winiveria Mtsvane 2019
Georgia
225,– kr (bestilling)
86 poeng (terningkast 6)
Fin, aromatisk, med vårlig krydder, moderne, frisk stil. Litt aromatisk bærfrukt også, ørlite grann muskatellkrydder. Mellomting mellom Riesling og Sauvignon Blanc. Veldig tiltalende og fin vin. Sjarmerende. Passer til: Salat, lyst kjøtt, fisk, skalldyr.
Liquid AS