Slik ser det ut i det bølgende landskapet i Tokaj, som egentlig har vulkansk opphav. Foto: Lőrinc Szendeff, Wines of Hungary.

Furmint – den evige underdog i drueverdenen

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Det er heldigvis lett å huske vinnavnet Kardos. Da slipper du å huske og å fremsi produsentnavnet.  Det er litt av en munnfull i seg selv.
Kardos És Fia Szőlőbirtok. Men tørr Tokay er topp å drikke fra Ungarn.

Ukens vin: Kardos Furmint 2021, Tokaj, Ungarn

 

Det er jo så fint med det, i vinverdenen. Det finnes områder, land, viner som vi sjelden går til, men som kan by på ypperlige dråper til kjempefine priser. Furmint-viner fra Tokaj-området i Ungarn er ett av mange eksempler på det. Hvis det skulle finnes en slenger fra Ungarn på en restaurants vinkart, er den som regel priset helt i bunnsjiktet. Noe som gjør den til et ypperlig valg også der, fordi man får noen basale, gode ting med på kjøpet. 1. Terroirpreg. Her i form av en saltaktig mineralitet fra det gamle vulkanjordsmonnet som er her. 2. Fylde og moden, nøytral frukt som gjør at den smyger seg fint bak så veldig mange matretter og smaker. Og nok friskhet på kjøpet.

Slik ser det ut i det bølgende landskapet i Tokaj, som egentlig har vulkansk opphav. Foto: Lőrinc Szendeff, Wines of Hungary.

I dette tilfellet har vi en rimelig og bra Furmint fra Kardos i Tokaj. 80 prosent Furmint, 20 prosent Harslevelu som er en av de andre ungarske druetypene. Laget enkelt og greit i ståltanker, heldigvis med naturgjær. Stilen er svakt reduktiv, så det kan lønne seg å helle vinen på karaffel et kvarters tid før bruk så den får puste litt. Ikke noe fatpreg eller spesielt med krydder her. Det er ikke en kompleks vin. Det er vanskelig å få til i dette prissjiktet. Men den gjør jobben for deg. Ypperlig til krabbe, f.eks.

Hvorfor er den så en underdog? Det er jo så mange talenter i så mange grener som strever med å bli berømte. Enten det gjelder forfattere, musikere, kunstnere… De mangler de gunstige tilfeldighetene og flaksen som – i tillegg til kvaliteten – også vil telle med.

Trenger vi å vite så mye mer? Jo, at dette området jo også er opphavet til de berømte søte Tokaj-vinen, som i tillegg til intens sødme, også har en friskhet og mineralitet man vanligvis ikke finner i Sauternes i Frankrike, f.eks.

Så har jeg en personlig, liten kjærlighet til Ungarn. Det var der jeg lærte å like vin. Det er jo også noe.

 

 

Slik ser det ut i det bølgende landskapet i Tokaj, som egentlig har vulkansk opphav. Foto: Lőrinc Szendeff, Wines of Hungary.

 

13504801 Kardos Furmint 2021
Tokaj, Ungarn
159,90 kr (bestilling)
85 poeng (terningkast 5)

Steinaktig, røykaktig mineralsk frukt, med litt svulmende, nøytral steinfrukt, streif av modne stikkelsbær, pære og sitrus/lime, fedme i midtpartiet. Passer til: Salat, krabbe, kamskjell, sushi / sashimi, fisk, spekemat.
Importør: Excellars AS