Riscal-flasker på samlebånd. Foto: Produsenten.

-Gi oss liv i glasset, kjære Verdejo.

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Forfatter og vinanmelder

Energiske, pure, flotte hvitviner med priser helt nede i kjelleren. Hva er galt med det? Ingenting. Du må bare lære et nytt områdenavn og et nytt druenavn. Rueda. Og Verdejo.

Ukens vin: Marques de Riscal Rueda Superior 2019.

Hvis man ba noen i en vinforsamling om å rekke opp hånden, alle dem som hadde hørt ordet Verdejo og til og med visste hvordan man skulle uttale det (verr-derr-ho), var det neppe så veldig mange hender som hadde kommet i været. Druen er en doldis, altså det motsatte av kjendis. Området Rueda høres ut til å være et sted i tåkeheimen, i hvert fall et sted i den enormt store spanske regionen Castilla y León. Hvor? Vet ikke?

Men her noen fakta:

Rueda er et område beliggende i den vestlige delen av Spania, ikke så langt fra den nordøstlige grensen i Portugal, og like ved Duero-elven. Byen Valladolid er et senter. Området har vintradisjon 1000 år tilbake i tid, men var tidligere kjent for overproduserte dusinviner.

Det var faktisk først i 1972 at Marques de Riscal satset – som den første, store produsenten – på å øke renomméet til Rueda ved å plante solid, lokal Verdejo. Og prøve å få Rueda til å bli et klassifisert vinområdet – et DO. Nå er Rueda til og med blitt et DOP, som vel kanskje ikke klinger så godt på norsk. Men som altså betyr beskyttet opphavsområde, også gjeldende for matvarer: Denominación de Origen Protegida.

Verdejo er en av vinverdenens best bevarte hemmeligheter, men Rueda produserer enorme mengder av denne hvitvinen og det holder prisene nede. Sammen med at ryktet først de siste årene har bedret seg radikalt, men uten at prisene har fulgt like godt med. Og det er bra for oss forbrukere.

Hva får man i en Verdejo? Av og til Chablis-aktige, mineralske steinstiler, av og til med litt Sauvignon Blanc-aktig grønn, aromatisk spenst med gress og stikkelsbær. Av og til med et svakt honningpreg og mer fylde.

Man ser altså at stilene varierer. Noen blander til og med litt Sauvignon Blanc sammen med Verdejo for ytterligere å forsterke de aromatiske komponentene. Verdejo regnes for å være en aromatisk drue, på linje med Albariño. Men i ukens vin dreier det seg om 100 prosent Verdejo.

Fremstillingen er enkel. Riscal starter gjæringen av sine druer på store ståltanker. Når alkoholgjæringen er over, er bermen fortsatt med noen måneder til for å gi litt mer kremete munnfølelse. Etter en kort tid på flaske, er vinen klar for salg.

Noen velger også å helle vinen på fat. Dette er jo tross alt Spania. Men dette er en drue som har problemer med å takle merkbar fatbruk, det blir lett for mye og ofte har den ikke pondus til å ta imot fatsmak. Men av og til har den det.

Ukens vin er laget på den enkle og rimelige måten. En fin vin som bringer tankene hen på vår og sommer. 2019-årgangen er fint nå ettersom den gjerne trenger et år på flaske før konsum.

 

Riscal-flasker på samlebånd. Foto: Produsenten.

3346801
Marques de Riscal Rueda Superior 2019
Castilla y León, Spania.
139,90 kr (basis)
82 poeng (terningkast 6)

Aromatisk i anslaget med fengende, grønn, krydret, blomsteraktig frukt. Ren og krisp Verdejo med klar pærefrukt, melon og frisk, lang finish. Utmerket, rimelig vin. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr, aperitiff. 
Robert Prizelius AS