Tre blad Crux i polhyllene. Dette er en halvflaske i basisutvalget. Foto: Geir Salvesen

Halvflaske Chablis? Mer enn halve moroa

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Egentlig er det en genial størrelse. Halvflasken. Praktisk til forrett på restaurant for to. Og denne flasken er i tillegg god.

Ukens vin: Crux Chablis 2018.

Lett å forestille seg følgende scene: Dere sitter to sammen på en restaurant og tenker på en middag. En forrett der det ville passe med noe hvitt. Og en hovedrett som passer best sammen med noe rødt. Men to hele flasker? Det blir man bedugget av, og dessuten blir lommeboken slankere. Hvorfor ikke en halvflaske til forretten, som jo er det letteste elementet? Og en halvflaske til hovedretten?

Det hadde jo vært kjekt, hvis restaurantene hadde hatt noe særlig utvalg av halvflasker. Det har de vanligvis ikke. Men nå kan du i hvert fall få en grei halvflaske hjemme, i hvert fall. Crux Chablis er ikke forbundet med noen av de store og sagnomsuste produsentnavnene, etter det jeg vet. Men her har du en vin som gjør jobben i å være Chablis. Altså: Ha litt stein, lime pluss en svakt forførende liten fløtefedme i midtpartiet. Ikke direkte fløte, da, men vinen har ligget 8 måneder på bermen, de døde gjærcellene, og det gir gjerne et litt kremete/krydret preg som både går på munnfølelse og smak. Mest munnfølelse.

Prisen er nå hoppet opp på så vidt under hundrelappen, kr 99,90. Men altså – mer enn halve moroa er det. Kjekk for en holmetur med reker også. Den er ikke så beintørr at rekesødmen gjør det vanskelig.

Tre blad Crux i polhyllene. Dette er en halvflaske i basisutvalget. Foto: Geir Salvesen

11225802
Crux Chablis 2018, Chablis, Frankrike
99,90 kr (basis)
84 poeng (terningkast 5)
Vellykket og spenstig Chablis med klart gylden farge, preg av krydder og steinfrukt, flint, stein og lime. Kjekt med en så rimelig Chablis. Passer til: Sushi / sashimi, skalldyr.
Heyday Wines AS