Bibi Graetz på Norgesbesøk. Bugia og Scopeto kommer fra Giglio på den toscanske kysten og er laget av den eldgamle Ansonicadruen. Foto: Geir Salvesen.

Ikke helt galematias i Casamatta

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Ukens vin: Casamatta 2017, Chianti, Toscana. 

Vi får ta en kjapp introduksjon. Bibi Graetz er av halvnorsk avstamning, har norsk kone – Benedicte – og produserer 10 viner. De fleste er Sangiovesevarianter fra slottet hans i åsene utenfor Firenze. Men noen er ekstremt spennende hvite Ansonica-viner fra øya Giglio – du vet han kapteinen med cruisebåten som satte seg fast og som deretter opptrådte så galant at han rett og slett falt ned i redningsbåten som en av de første og som dermed var tidlig på land.

Slottet er et kapitel for seg der det ligger oppe i åsene nær Fiesole.  Man skulle ikke bli forundret om det kom en ridder i rustning der som en kulisse i et Shakespeare-drama.
Graetz har mange ideer og er et tydelig skapende menneske. Men han skal jo alltid selge vin og for vinmakere og vinselgere er den siste årgangen alltid den beste. Det syntes han også i 2016 da hans Casamatta – som er husvinen der og villig til salgs på mange Pol i Norge i basislisten – utviste saftighet mer enn fylde og konsentrasjon.

Nå, imidlertid, er det fullt trøkk i denne billigvinen. Med 2017 er det som om den har gjennomgått en metarmorfose og fått slengt oppi seg druer fra langt bedre vinmarker. Og det skal den også ha fått, sies det fra importøren.  I tillegg var det en lang modningssesong med varme til langt utpå høsten som sørget for å modne Sangiovesedruene som så langt mot nord har en tendens til å gå i absolutt syrlig retning.

Dermed er også den perfekte pizza, koldtbord og pastavinen født, fordi den har pent med fruktsødme.

Bibi Graetz på Norgesbesøk. Bugia og Scopeto kommer fra Giglio på den toscanske kysten og er laget av den eldgamle Ansonicadruen. Foto: Geir Salvesen.

5905001 Casamatta Rosso 2017
Chianti, Toscana, Italia
Kr 144,90
​Karakter: 6, Poeng: 85

Dyp farge med streif av purpur, energisk og tykk på duft med innslag av modne moreller og kirsebær og et hint av balsamico, passe fyldig, litt krydret og god lengde.