Ukens vin er noe uvanlig, nemlig en moden Etna bianco, Foto: Geir Salvesen

Hurra! En moden Etna bianco!

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Hvis du liker spesielle viner, og vil ta smaken godt ut i det ytterste spesielle, er denne hvite Etnavinen fra Terra Costantino noe for deg. Spesielt også fordi vinen har noen år på seg og har nå lagt på seg litt smaksfett.

Ukens vin: Terra Costantino Etna Bianco 2017, Italia

Jeg liker Etna bianco, altså de hvite vinene fra vulkanen Etnas østskråning. De er Sicilias svar på vulkanvinene fra Santorini i Hellas, eller fra andre viner som vokser på spesielt jordsmonn og som har en terroir-karakter på duft og smak. Vanligvis har en ung Etna bianco sitrondufter og en slags saltaktig, røykaktig karakter. Den vokser på lavagrunn, med mye opprinnelig svovel i jordsmonnet (som jo ikke er jord, men oppmalt stein, stort sett), og har områdetypiske aromaer.

I ung alder er disse vinene litt forknytte og lukkede. Man får nesten aldri fatt i en moden, hvit Etna bianco, laget på druene Carricante og Catarratto, her i Norge. Da jeg nylig var på spesialpolet på Aker Brygge i Oslo på jakt etter godbiter og spurte etter en moden Etna bianco, ristet de på hodet og sa: -Nei, det har vi dessverre ikke. Det er for spesielt.

Og så gikk jeg rett bort i polhyllen og fant denne gamle favoritten som fortsatt er her i samme årgang, 2017, og som nok ikke har solgt særlig godt fordi Etna-viner fortsatt bare blir verdsatt av noen få. Men fra nå av kanskje av deg?

De ekstra årene den nå har fått har forandret smaken fra det syrlige, steinete, til et gult, lite steinmonster, med massivt frukttrøkk som holdes i sjakk av en kontrær saltsmak/mineralitet. Denne tosidigheten med to krefter som slåss på tungen om dens oppmerksomhet, er jo bare topp interessant. Vil man ha en annen sammenligning kan det være en moden Meursault Perrieres uten fatpreg. Altså nøtter, gul frukt, smør…

Ukens vin er noe uvanlig, nemlig en moden Etna bianco, Foto: Geir Salvesen

Terra Costantino er en liten eiendom med bare 10 hektar vinmarker i det som ofte kalles indrefileten av Etna-området, ved Viagrande. Contrada Blandano er navnet på området, som ligger på rundt 500 meters høyde over havet, det lages røde og hvite viner. Ukens vin er laget av 15 prosent Catarratto, 80 prosent Carricante og 5 prosent av den mer ukjente lokale druen Minella Bianco.

Ukens vin er noe uvanlig, nemlig en moden Etna bianco, Foto: Geir Salvesen

3549701 Terra Costantino Etna Bianco 2017
Etna, Italia
289,– kr (bestilling)
89 poeng (terningkast 6)

En mektig og konsentrert lavabasert vin fra Etna med tykk, moden, gul eplefrukt, plomme også. Røykpreg og salt bakom et litt nøtteaktig midtparti. Litt smør også. Passer til: Sushi og makiruller, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, bbq/grillmat. Og finere gastronomi.
Scan Vin