To blad Bourgogne. Klart og tydelig. Chardonnay. Og Pinot Noir. Foto: Geir Salvesen
Hva er det vi vil ha? Burgundere. Hvorfor kjøper vi dem ikke? Fordi de er for dyre. Men ikke alle, nemlig. Ikke disse to. Den hvite er nok best, men den røde henger med. Dufouleur er navnet.
Ukens viner:
Dufouleur Père & Fils Bourgogne Chardonnay 2023, Burgund, Frankrike
Dufouleur Père & Fils Bourgogne Pinot Noir 2023. Burgund, Frankrike

De mest berømte vinmarkene i Bourgogne, som denne – Chevaliers-Montrachet – lager sagnomsuste viner, men nå for samlere og millionærer. Men et mekka for besøkende er de. Foto: Geir Salvesen
Det er av og til at man bare vet at man gjør en god gjerning. Som i dag. Ved å fortelle om en vin eller to som gjør jobben helt flott i å vise hva gode Bourgogne-viner kan være. Dufouleur er både en såkalt negociant som kjøper druer, og en vingårdseier som har sine egne marker. Startet tidlig, gjorde de. Begynte virksomheten på 1590-tallet, i Nuits-St.-George i Bourgogne, så litt erfaring har de å kunne vise til. Noe som jo selvsagt er et understatement.
Så til dagens utvalgte. De er på laveste trinn på prisstigen. Men spesielt den hvite, Bourgogne Chardonnay, er forbløffende i sin fullkommenhet. Den har ikke en voldsom smaksretning. Alt henger sammen med alt. Jo, det er litt steinfrukt, og noe sitrus og litt fasthet, kanskje av gamle fat som bare gir en slags fast krydderstøtte i underkant uten egentlig å smake noe direkte. Fylden er over middels. Konsentrasjonen er bra. Men akkurat denne nøytrale helheten som man kanskje kan kalle «vinøs» og som franskmennene er mestere i, er svært anvendelig til mat. Jeg har testet den til alt fra moden ost (Brie), skinke, sashimi og røykelaks. Den håndterer alt. Ikke risengrynsgrøt.
Denne fruktmangelen, som man kanskje skulle tro var negativt, er bare positivt her, hvis man er på jakt etter det vinøse. Som her også gir noen salte mineraltoner helt i bunnen, bare for å gni det inn at dette er verdt en prøve.
Så er det langt vanskeligere å lage Pinot Noir på dette prisnivået fra Bourgogne. Denne fra Dufouleur er spinklere og ørlite tanninsk og grønn, men hovedelementene i rødbærsfrukten er velsmakende og delikate. Og Bourgogne-aktige.

Dufouleur Père & Fils Bourgogne Chardonnay 2023 ( 12149801 )
Frankrike, Burgund
Et virkelig funn, er denne. Har det meste. Nøtter og smør og epler og steinfrukt. Mineraler og salt i finish.
Litt Meursault light over den, og det er jo flott.
Passer til: Fisk, svinekjøtt, skalldyr, salat, sushi / sashimi, spekemat
Testutvalget
Best Buys International AS
Kr. 229.90
86 poeng

Dufouleur Bourgogne Pinot Noir 2023 ( 12149701 )
Frankrike, Burgund
Middels granateplerød på farge, fin og saftig duft, behagelig rødbærsfrukt i smaken, streif av anis, noe grønne urter og svake tanniner i finish.
Men gjør jobben rimelig.
Passer til: Fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, lam, spekemat
Bestillingsutvalget
Best Buys International AS
Kr. 259.90
85 poeng