På Creation kan man ikke bare lage vin. Men også å holde styr på mange glass på en gang. Burgunderglass, selvsagt. Foto: Geir Salvesen.

Hvor godt er egentlig oversjøisk Pinot Noir?

Med Bourgogne midt i en prisgalopp som ingen ende tar, er det ikke så merkelig at Vinmonopolet gjør jobben sin og kaster innkjøpsøyne mot andre vinland og områder. California, f.eks., Blant USA-nyhetene på Vinmonopolet , denne uka, er det også en interessant sør-afrikaner.

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Problemet i vår søken etter alternativer til dyre burgundere, hvite og røde, er at man alltid ender opp med å prøve å sammenligne andre lands viner laget på Chardonnay og Pinot Noir med ekte burgundere. Og uansett hvor mye man prøver å unngå det, er det alltid slik at man spør seg selv: Hm, ligner dette på en Volnay, en Pommard, Chambolle Musigny, Nuits-St-Georges, Chassagne Montrachet, Montagny. Etc, etc. Til det kjedsommelige.

Konklusjonen er, 9 av 10 ganger, at de ikke ligner på noen av disse fine vinkommunene i Bourgogne. De kan ikke ligne. Jordsmonnet er annerledes, terroiret, været, tradisjonene. Alt. Nesten alt. Men hvis vinen er laget av en sveitser som er oppflasket på burgunderstiler, kan resultatet begynne å nærme seg. Men les videre. Snart kommer en overraskelse.

Grønne vinmarker med vann og åser i bakgrunnen
Vinmarkene til Creation. Hvis god vin blir til i gode omgivelser, er det bare å se på disse.

Ukens vin er en nyhet i Vinmonopolets basisliste i dag, en overligger fra novembernyhetene da forsendelsen fra den sørlige halvkule ikke nådde frem og kunne konkurrere med de andre sørafrikanerne fra samme område, som er Hemel-en-Aarde-dalen inn fra byen Hermanus i Walker Bay. Halvannen times kjøring østover fra Cape Town. På Creation, som jeg har omtalt tidligere, regjerer vinmaker Jean-Claude Martin og Carolyn Martin. Og deres Reserve-versjoner av Pinot Noir og Chardonnay ligger midt imellom basisvinene deres, de såkalte Estate-vinene, opp til Art-serien.

Prismessig vil en polpris på under 400 kroner for en tydelig påkostet Pinot Noir være absolutt interessant. Hvis den er god. Her er vi nede i 350! Den vil være på linje med generisk Bourgogne Rouge, eller viner fra en av de mindre kjente landsbyene i utkanten. Montagny, Monthelie, Rully og andre. Og i dette beitet er denne typen viner mer enn konkurransedyktig. De kan være virkelig gode kjøp.

Med Reserve-serien til Creation er det mer fatpreg i bildet, slik som det også er i lagringsdyktige, røde burgundere. I tillegg tørkede røde og mørke bær og frukt. Og så har vi noe velkommen fruktsødme også. Det er jo det som oversjøiske Pinot’er vanligvis har mer av. Bare ikke denne sødmen blir klissen og syltetøysaktig. Og det blir den ikke i friske Hemel-en-Aarde.

Ukens vin er laget av håndinnhøstet Pinot Noir, 50 prosent helklasegjæring og opphold på ett år i 25 prosent nye, og 75 prosent 2 år gamle fat, i ett år. Langtidsopphold på gjæren også.

Creation Reserve Pinot Noir 2021 (11383601)

Cape South Coast, Sør-Afrika:
Purpurfarget. Strukturert og fin Pinot med integrert fatpreg, noe mint og urter, fortsatt ungdommelig rødbærsfrukt. Tanniner til stede, men de begynner å mykne allerede. Passer til: Storvilt, småvilt og fugl, pizza / pasta, lam, lam og sau, and. På bestillingsutvalget.
LaMarc Wines AS

Kr. 352
90 poeng