Rimelig og rund all-rounder. Raywood Chardonnay fra Central Coast i USA. Foto: Geir Salvesen

Kjempebillig Chardonnay i Vinmonopol-nyhetene for januar

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Alle er vi vel like på ett felt: Vi vil ha mest mulig kvalitet for minst mulig penger. Nå smeller Vinmonopolet til med en California-Chardonnay som leverer varene. På laveste prishylle.

Ukens vin: Raywood Chardonnay 2018, Central Coast, California

Neida, vi snakker ikke herom en smekker burgunder, for eksempel en Montrachet. En Chablis Grand Cru. Eller en muskuløs Chardonnay fra Carneros eller Sonoma. Vi snakker om en oversjøisk Chardonnay der vi for 150 spenn omtrent ikke forventer mer enn at vinen skal ha noe mer enn vandig, slapp smak og ikke smake «for» amerikansk. Med andre ord at det skal være litt konsentrasjon, litt friskhet og at det ikke skal være for mye maisgrøt i smaken. Dette mais- og/eller kokospreget som av og til oppstår i billige amerikanere, er ikke noe vi her i Europa trakter etter. Og det får vi da heller ikke. I hvert fall ikke mye.

Ukens vin, som er nyhet på Vinmonpolet fredag 8. januar, hører også i USA med blant de billigste. Hvis man googler prisene, kan de fås ned i rundt 8-9 dollars.

Her er det altså ingen som later som om dette er mer enn det er. Ikke jeg heller. Men nå etter nyttår, med et veldig trøkk på julemat, ofte litt dyre og påkostede viner, er det nå på tide å roe ting ned, med en rimelig all-rounder. En du kan kose deg med rundt peisilden, en du kan bruke til grillmaten om sommeren, til salaten, til fisken, til pizzaen, i det hele tatt til svært mye.

Det er litt vanskelig å finne opplysninger om hvor druene kommer fra, utenom at de er fra det store «sekke-området» Central Coast som ligger innover fra kysten mellom Los Angeles og San Francisco. Det kan se ut som om det er en produsent i Paso Robles i nærheten av Highway 1, som produserer vinen. Castoro Cellars, heter de.

Dette området er jo stedet for industrielt jordbruk, men kunsten er altså å få en Chardonnay til å henge sammen uten at også smaken blir for billig.

Rimelig og rund all-rounder. Raywood Chardonnay fra Central Coast i USA. Foto: Geir Salvesen

12073401
Raywood Chardonnay 2018, Central Coast, California, USA.
149,– kr (basis)
82 poeng (terningkast 6)
Utmerket amerikansk billig-Chardonnay med modne fersken- og eplearomaer, streif av pære, plomme også i smaken som er kremete smak med litt krydder som ikke skyldes fat. Nøtter og svakt streif av mais hviler over det hele, men ikke så mye at det skjemmer. Passer til: Vegetar, sushi / sashimi, bbq/grillmat, salat, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk. 
Vinetum AS