Camille Paquet er en ung og fremadstormende vinmaker i det sørlige Bourgogne. Her i en vinmark foran den berømte Solutre-klippen. Foto: Produsenten

Kjempebillig hvit burgunder som kan drikkes!

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Ok, så har vi svidd av en del midler gjennom jul og nyttår og vi våkner i januar til smalhans og hvite dager. Ikke så dumt, da, med en ekstremt billig og drikkelig hvit burgunder.

 

Ukens vin: Mâcon-Lugny Charmes 2017, Bourgogne.

Mâcon-Lugny CharmesUkens vin er en nykommer i januarlisten på Vinmonopolet fra i dag av. Jeg sier ikke at dette er den beste, hvite burgunderen jeg noensinne har smakt (Det er en gammel Montrachet fra DRC). Man kjenner ikke evighetens pust gjennom navn, flaske og innhold. Det man derimot kjenner er en sertifisert og garantert hvit burgunder basert på Chardonnaydruen som gjør jobben med å være frisk, ueiket, med en dose fersken og eple og sitrus. Og til en latterlig lav pris.

Mâcon-området i det sørlige Bourgogne, eller Burgund, om man vil, har heldigvis blitt hengende etter i prisgaloppen som herjer lengre nordpå. Selvsagt er ikke vinene av samme kompleksitet heller, men de er heller ikke så overeiket at man nesten må plukke eikefliser ut av kjeften. Ok, en overdrivelse der. Men: For meg er toget gått for de dyre, overprisede, overeikede nordburgunderne hvor du altfor ofte ikke kjenner snev av terroir – som vinmakerne altfor ofte er opptatt av å drukne i eik og fatlagring.

Jeg har ikke noe prinsipielt mot fat, spesielt ikke når fatlagring brukes for å oksidere vinen på en lugn og kontrollert måte. Det kan man også bruke fat til. Chardonnay har ofte godt av litt struktur, som man får gjennom moderat fatbruk. Men franskmenn er gode til å dobbeltkommunisere. Det er derfor de oppfant diplomatiet. Å si noe, og så gjøre noe annet. Alle snakker om at det er viktig å respektere druene og jordsmonnet, det gjør også produsenten bak ukens vin, Camille Paquet, men derfra og til å kjøre så mye nye fat at du kjenner fatsevjen i munnen og må hive deg rundt etter et glass vann, er etter min oppfatning ikke å respektere terroiret. Det er å sminke det. Eller å dekke over det.

Så har jeg fått ridd den kjepphesten.

Camille Paquet er en ung og tilsynelatende dynamisk vinmaker som klart har fremtiden foran seg i en ny firmakonstruksjon. Det står fortsatt Famille Paquet på etiketten. Det legges om til organisk druedyrking helt og holdent fra 2021, og eiendommen er allerede i gang. Denne vinen er laget av Camille Paquet,

Stilmessig er dette en slags Chablis med litt ekstra muskler, minus sjømineraliteten. Egentlig ikke så mineralsk, og ikke så mye som områdets mer mineral-dominerte appellasjon, nemlig Mâcon Viré-Clessé.

 

 

10644301 Mâcon-Lugny Charmes 2017 Famille Paquet
Bourgogne, Frankrike
Kr 139,90
Karakter: 6, Poeng: 83

Harmonisk og småpen duft med elementer av steinfrukt, sitrus og litt fersken, for det meste gule duftnoter, det samme i smaken som er frisk og middels fyldig. Druene kommer angivelig fra 50-60 år gamle vinstokker, noe som gir vinen en viss kompleksitet. Det er også lav avkastning til budsjettvin å være. Bare 55-60 hl pr hektar. Passer til: Lettere retter, fisk, skalldyr, reker og enklere gastronomi.