Som skapt for hverandre. Foto: Geir Salvesen

Krabbevin fra grenseland

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

I grenselandet mellom Portugal og Spania lages det utmerkede skalldyrviner fra Alvarinho/Albariño-druen. Til krabbe? Absolutt.

 

Ukens vin: Soalheiro Primeras Vinhas Alvarinho 2018, Minho, Portugal.

 

Grenseelven Minho deler naboene Portugal og Spania, og med samme hovedrue på hver side. Alvarinho, heter den i sør. Der er vinområdet Vinho Verde, med en portugisisk uttalemåte som er enklest å fremføre etter ett glass for mye med et snev av snøvling: Noe i nærheten av: vinjoversj. Grønn vin, på norsk. Men det grønne er mest tuftet på områdets vegetasjon. Og ikke på vinens egenfarge. Selv om den i enkelt tilfelle kan være – grønnaktig!

I nord, altså over spanskegrensen, heter området Rias Baixas. De nedre elvene, løst oversatt.

Et frodig område, dette. Masse grønt, på grunn av masse regn. Så mye fuktighet, faktisk, at vinstokkene ofte blir bundet opp i pergola-systemet med bladverket høyt over bakken slik at druene kan tørke etter siste regnskyll fra skyene fra Atlanterhavet like utenfor.

Selv kan jeg styre min begeistring over en svært perlende Vinho Verde. Det virker nesten som en vin-spritz i min munn. Tidligere var denne perlingen resultatet av gjæringen, men i dag tilsettes ofte litt CO2 for å få samme resultat.

Vinho Verde kommer også helt uten perling og småbobler. Det står lite på flasken om hvilken stil den har.

Quinta de Soalheiro er mange vinskribenters favoritt fra dette området. Min også. Selv om jeg også liker Deu la Deu – som også fås på Vinmonopolet og som ikke ligger langt unna Soalheiro. Vinstokkene hos Soalheiro ble plantet rundt 1974 og har da fått noen kvalitetsår på seg. De er noen av de nordligste i hele Portugal, beliggende i Melgaço.

Soalheiro har en streit Alvarinho som er fortreffelig, varenummer 3045301, pris: 173,90.

Og så har de denne som er ukens vin. Vinmonopolet kaller den Primeras, men det riktige navnet – som står på flasken – er Primeiras. Det skal være et hakk opp på kvalitetsstigen ettersom dette er de originale vinstokkene fra 1974.

De friske Atlanterhavet med skalldyr og fisk er ytterst nærliggende, og disse vinene blir brukt til nettopp det. Vår norske taskekrabbe er ypperlig spise og den trenger en subtil, frisk vinstil med eleganse som lar krabben stå i sentrum.

Husk at litt majones eller aioli til krabbekjøttet gjør vinsmaken enda bedre.

 

Som skapt for hverandre. Foto: Geir Salvesen

5227201 Soalheiro Primeras Vinhas Alvarinho 2018
Minho, Portugal 
Kr 200,90
Karakter: 5, 86 poeng.

Svakt perlende, frisk og middels fyldig Alvarinho med moden frukt, sitrus og litt pære i smaksbildet. Urter også. Utmerket til sjømat og krabbe. Passer også til: Lyst kjøtt, salat, fisk, aperitiff, hvit ost. Basisutvalget.
First Wines AS