Senior produktsjef Tone Veseth Furuholmen i Vinmonopolet peker på en av de absolutt beste vinene i julislippet. Her fra pressesmakningen. Campania-satsingen er liten, men god. Foto: Geir Salvesen

Lukter litt hipster av Vinmonopolets julislipp

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Terningkast: 3

Hipstere er hyggelige. Alt på stell, velpleid ytre. Skjegget veltrimmet, tømmerhuggerskjorten nyvasket. Nå vil man i dybden. Stille med noe ikke så mange har smakt noe særlig av. Velkommen til Vinmonopolets julislipp.

Vi har alle noe å vinne på å hente frem vår indre hipster/hipsterinne. Ikke minst fordi vi kan få nye forbindelser mellom synapsene i hjernen. Been there, done that, som det heter på nynorsk. Det gjelder jo de vanlige, tradisjonelle vinene vi drikker. Så her frister Vinmonopolet nå med noen små rariteter, slik som sherry-aktig hvitvin fra Andalucia i Spania – som ikke er sherry, men har litt florpreg. Altså den nøtteaktige smaken som kommer fra den spesielle gjærtypen i området. Temaet er kalt flor og frukt. Og stillvinene har maks 13,5 volumprosent alkohol.

-Det er for de søkende og dedikerte, sier Vinmonopolets talspersoner. Og noe mer hipster blir det vel ikke…

Så kan man også velge to gode varianter av ekte Sherry, en Manzanilla med fine sjøraromaer og en Fino.

Ellers:

  • Campania i Sør-Italia med: Greco di Tufo og Fiano di Avellino, hvitviner og den røde, Aglianico-baserte Taurasi. Taurasi er strukturerte rødviner, og disse Campania-vinene tilhører slippets sterkeste del.
  • Libanon. En rosé og en rød.
  • Noen Veneto-rødviner fra Italia.
  • Litt Pinot Noir fra Baden i Tyskland, hvorav en på papp.
  • Cune Monopolet Blanco Seco
  • Litt pet nat fra Portugal. (da må man være veldig hipster)
  • Lavalkohol – den såkalte NoLo-trenden. 4 viner.

Hvis du strever med å finne noen godbiter som du bare må ha for ditt eget forbruk, er kanskje dette slippet ikke en innertier. Som karakter gir jeg dette slippet en 3-er. 3+, men med godt humør kan man kanskje gi det en 4-er.  Altså på det jevne. Det er jo tross alt juli og vi skal dyrke sommeren og ta det med ro.

Men her er 17 nyheter fra Basisutvalget som kan være verdt å få med seg.

Senior produktsjef Tone Veseth Furuholmen i Vinmonopolet peker på en av de absolutt beste vinene i julislippet. Her fra pressesmakningen. Campania-satsingen er liten, men god. Foto: Geir Salvesen

 

4344401
Di Meo Greco di Tufo 2018, Campania, Italia
224,40 kr (basis)
86 poeng (terningkast 5)
Her har vi fin Greco-pondus med svakt salt- og røykaktig mineralitet, streif av honning og fersken. Litt lengde også. Tørr, og fin og nøytral. Passer til: Salat, sushi / sashimi, pizza / pasta, svinekjøtt, fisk. 
Holst Wines AS

 

11974401
Sanpaolo Fiano di Avellino 2019, Campania, Italia
179,– kr (basis)
84 poeng (terningkast 5)
Lys strågrønn, svak fedme i starten, pærearomaer, epler, grønne urter. Druer som i hvert fall ikke er overmodne. Litt under, heller. Men da blir det også mer friskhet. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, aperitif. 
Beverage Partners Norway AS

 

5506401
Allegrini Palazzo della Torre 2016, Veneto, Italia
239,90 kr (testutvalg)
87 poeng (terningkast 6)
Tørket frukt med plomme og urter, moreller, svakt ripassolignende stil men bare 4 g restsukker. God konsentrasjon, men ikke for mye. Lett å like. Passer til: Pizza / pasta, lam, svinekjøtt, lyst kjøtt, bbq/grillmat. 
Multibev AS

 

11982502
Junmai Green Sake, Japan 
123,90 kr (basis)
87 poeng (terningkast 5)
Yatsushika er produsenten her, svakt anispreget med behagelig smaksforløp, litt ris – selvsagt – og kokos også. Men fin, elegant smak. Middels sødme. Passer til: Sushi  og spesielt makiruller.  
ARVID NORDQUIST NORGE AS

 

507901
Messmer Riesling Trocken 2019, Pfalz, Tyskland
150,– kr (bestilling)
84 poeng (terningkast 5)
Hederlig forsøk på å lage en tørr og balansert Riesling fra Pfalz. Kalkaktig mineralitet under nøytral, svakt krydret frukt, grønne epler og sitron er med i smaksbildet som er elegant og rent. Kan like den. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, aperitif. 
Urban Beverages AS

 

11983502
Tio Mateo en Rama Fino, Jerez, Spania 
149,80 kr (basis)
86 poeng (terningkast 5)
Gyldengul på farge, på duft finner vi sopp, kritt, nøtter, smør. Smaken er tradisjonell og kan skilte med litt mandel og varm sjø. Passer til: Lyst kjøtt, fisk, ost, lam. 
Good Beverage AS

 

Senior produktsjef Tone Veseth Furuholmen i Vinmonopolet peker på en av de absolutt beste vinene i julislippet. Her fra pressesmakningen. Campania-satsingen er liten, men god. Foto: Geir Salvesen

 

11972601
Villa Raiano Taurasi 2014, Campania, Italia 
297,50 kr (basis)
88 poeng (terningkast 6)
Edel, moden duft, ikke så mye lær og tobakk, men mer en fint konstruert vin hvor alt er i harmoni. Modne, mørke bær. Solbær, plommer. Tanniner som biter seg fast fra forkledningen inne i den glatte, mørke frukten. 13,5 volumprosent alkohol. Og god, naturlig friskhet. Passer til: Storfe, lam og sau, lam, bbq/grillmat. 
Gaia Wine & Spirits AS

 

11958401
Delisio Taurasi 2015, Campania, Italia
294,90 kr (basis)
88 poeng (terningkast 6)
Mørk på farge, 14 volumprosent alkohol er middels på disse kanter, ellers en hyggelig overflod av anis, lær, krydder, tobakk, men i en fruktig innpakning. Tanninene som alltid er til stede i Aglianico-druen, er pent dempet av litt alder og nok, naturlig friskhet. Og modne druer. Men det koster jo litt. Passer til: Lam og sau, lam, bbq/grillmat. 
Winepartners Nordic AS

 

11963001
Salwey Spätburgunder 2018, Baden, Tyskland
218,– kr (basis)
86 poeng (terningkast 5)
Dette er en litt burgunderlignende, tysk Pinot med godt «bitt», litt tanniner og svakt grønne urter i underkant, rødbærsfruktig, også litt drops, som trekker ned. Men alt i alt en grei kopi av de franske. Passer til: Lam, svinekjøtt, fisk, ost, bbq/grillmat. 
T&T Wine AS

 

11963501
Landerer Kaiserstuhl Spätburgunder 2018, Baden, Tyskland 
182,90 kr (basis)
84 poeng (terningkast 4)
Delikat, men litt varm, mørk og rød bærfrukt med en syrligsøt finish, slett ingen dårlig intro til tysk Pinot Noir for dem som måtte være interessert i det. Litt avdempet fatstil også på opphold i gamle fat. Mest morellretning på smaken. Passer til: Svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, lam. 
Blend Wines AS

 

11983301
Le Cedre De Beyrouth 2017, Bekaa valley, Libanon
149,90 kr (basis)
83 poeng (terningkast 5)
 
Småpen rødvin fra Libanon med litt småtørre tanniner, ellers varm og delvis syltet, mørk fruktighet, krydderier og et hint av det eksotiske. Moderne laget vin som i og for seg er et tiltalende bekjentskap. Lam og grill? Absolutt. Passer til: Svinekjøtt, lam, bbq/grillmat. 
Winemarket AS

 

7345901
Monopole Blanco Seco 2016, Spania 
264,90 kr (basis)
86 poeng (terningkast 5)
God, gammeldags, spansk hvitvinsstil med Viura som dominerende drue, men det er ikke noe oksidert preg over den. Bare Viura-druens ganske nøytrale, krittaktige fremtoning, også hjulpet frem av 5 prosent Palomino som er Sherry-druen fremfor noen. Helt tørr. Og altså krittaktig. Passer til: Lyst kjøtt, fisk, lam, bbq/grillmat. 
Good Beverage AS

 

11982601
Valdespino Macharnudo Alto Cask fermented 2018, Spania
239,90 kr (parti)
87 poeng (terningkast 6)
Salt og nøtter i denne som har med eleganse å by på, eple, krydder, nøtter. Alt i en harmonisk innpaking. 100 prosent Palomino gjæret på sherryfat. Passer til: Lyst kjøtt, fisk, sushi / sashimi, lam og sau. 
Good Beverage AS

 

11976201
Luis Pérez La Escribana 2018, Spania
239,– kr (parti)
86 poeng (terningkast 5)
En slags sherrysmak med florpreg og med bare 13,5 volumprosent alkohol. Her er altså en sherry man ikke så lett blir bedugget av. Nøtt, soft, tørket, kandisert frukt, også noe fatpreg. Laget av 100 prosent Palomino-druer. Vanskelig å vite hva man skal spise til denne vintypen. Passer til: Lyst kjøtt, lam, bbq/grillmat. 
Moestue Grape Selections AS

 

11799201
Estandon Côtes de Provence Rosé 2019, Provence, Frankrike
156,30 kr (basis)
84 poeng (terningkast 5)
Svakt kobberrosa, rimelig, grei og litt forsiktig Provence-rosé med ferskennoter, røde bær, svakt streif av moreller. Middels lengde. Passer til: Sushi / sashimi, pizza / pasta, skalldyr, lyst kjøtt, fisk, aperitif, ost. 
Robert Prizelius AS

 

11170901
Esporão Colheita Blanco 2019, Alentejo, Portugal
134,– kr (bestilling)
84 poeng (terningkast 6)
Svulmende plommefrukt, ikke noe fat, svak sødmevirkning og ganske fet i stilen. Krydder i finish. Veldig, veldig billig. På plastflaske. Passer til: Sushi / sashimi, ostepop, bbq/grillmat, salat, krydret/asiatisk/spicy, skalldyr, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, grønnsaker, ost. 
Fondberg AS

 

11982201
Spy Valley Easy Tiger Sauvignon Blanc 2019, Marlborough, New Zealand
 135,– kr (basis)
82 poeng (terningkast 4)
Intens, syrlig, litchi og stikkelsbær og gressaktig liten skapning med bare 9,5 volumprosent alkohol og bare 6,6 g restsukker. Klar syre og friskhet fra undermoden frukt. Men ikke dårlig. Passer til: Aperitif.
Grape Company AS