En liten trebåt på vei inn mot en motu – en øy – i Tahitis øygruppe. Her passer det nok best med hvitviner. Foto: Geir Salvesen

Dette er min «øde-øy-vin». Hva er din?

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Hvis du resten av livet måtte avfinne deg med bare en eneste vin, hva ville du ha valgt da? Og før du svarer Le Montrachet fra DRC, så er premisset at du må betale for den selv. Hva blir svaret da? Her er min kandidat.

Ukens vin: Raats Original Chenin Blanc 2019, Stellenbosch, Sør-Afrika

Litt morsomt å gjøre det tankeeksperimentet, er det ikke? Alle har vi våre favoritter i vinens verden. Men jeg har en tid nå notert noen mulige kandidater som mine faste følgesvenner. For meg måtte det ha vært hvitvin, fordi jeg spiser mye fisk og skalldyr, liker sushi og sånne saker. Det kunne ha vært en hvit burgunder. Men ikke en Chablis, for den ville bli for spiss til mye av maten. Det kunne ha vært en Riesling, helst fra Alsace i Frankrike eller Østerrike, en moden Grüner Veltliner fra Østerrike er også en kandidat. Det kunne ha vært en Carricante fra Etna på Sicilia. Altså en Etna Bianco. Men slik det ser ut nå, ville jeg tatt med denne ut på denne fiktive øde øya i havet. Fortrinnsvis i sørligere breddegrader. Raats Original Chenin Blanc fra Stellenbosch. Hvorfor? Jeg liker litt mineralitet og salt i vinen. Det har denne. I tillegg er frukten nøytral, bare svakt i fersken- og plommeretning, men bare svakt. (Produsenten mener den nesten renner over av fruktighet, men det synes altså ikke jeg). Samtidig er den konsentrert, så den drar på akkurat i det finslige spekteret. Det betyr at det ikke er så lett å bli lei av den heller. Den har ingen klar retning, bortsett fra i supporterrollen. Der er den til gjengjeld suveren. Den lar maten skinne, legger seg litt bakom, støtter opp. Vinen er teknisk sett helt tørr, men har nok moden, nøytral frukt til å bakke opp mat med iboende stivelse eller sødme. Samtidig har den nok syre til å virke forfriskende. Mineraliteten gir hint om jordsmonn. Den har altså en identitet, selv om den er relativt nøytral.

Mens Covid-19 fortsatt var noe som kineserne holdt på å bale med, (i januar i år), besøkte jeg Bruwer Raats oppe i Polkadraai-området i Stellenbosch. Sett fra Norge er Stellenbosch ett vinsted på kloden, men når man kommer ned dit og kjører rundt i det ganske så varierte området, ser man at det er klare forskjeller. Forskjeller på hvor vinden treffer, vinden fra den 40 kilometer brede False Bay som ligger en mil eller to sørover. Det er den som gir kjøling og aromatisk bygging av druene i ellers varme omgivelser.

(Her kan du se info og film fra området: https://raats.co.za/our-story/)

En liten trebåt på vei inn mot en motu – en øy – i Tahitis øygruppe. Her passer det nok best med hvitviner. Foto: Geir Salvesen

-Målet var å lage en konsistent vinstil i verdensklasse, sier Bruwer Raats om eventyret som startet så sent som i år 2000. En viktig del av satsingen var å ikke favne for bredt. Raats produserer bare to druetyper. Chenin Blanc (som i Sør-Afrika gjerne uttales sjennin blank med markert k i blank) og Cabernet Franc. Raats lager muligens den beste Cabernet Franc-vinen i hele Sør-Afrika og dermed i den verdensdelen. Den er fast, sånn som alle Franc-viner er, men har også mineraler og et slags jern- og blodpreg som kjennetegner noen av de beste. En intens fruktighet også. Den trenger noen år i kjelleren. I Bordeaux brukes den jo stort sett som blandingsdrue. Men her på min øde øy – Chenin Blanc. Her har Raats to typer, Original som er den ueikede – og Old Vines Chenin Blanc som har fått smake eik. Begge er ypperlige, men når vinen er så god ueiket som Original er, trenger jeg ikke det ekstra krydderet fra fatlagring som ofte tar bort litt terroir-karakter.

En liten trebåt på vei inn mot en motu – en øy – i Tahitis øygruppe. Her passer det nok best med hvitviner. Foto: Geir Salvesen

5072501
Raats Original Chenin Blanc 2019, Coastal region, Sør-Afrika
219 kr (bestilling)
89 poeng (terningkast 6)
Sublim Chenin Blanc med underliggende mineralitet, knust flint og stein, forsiktig steinfrukt, epler, plommer – mest gule, sitronskall, veldig lengde og harmonisk. Ueiket og terroirdrevet Chenin som nyter godt av bedre grunnvannsforhold i 2019. Passer til: Pizza / pasta, lyst kjøtt, fisk, ost, bbq/grillmat. 
Vinarius AS