Moutardier

Del på Facebook

Det finnes veldig mange Champagnehus i Champagne, alle har hørt om Möet & Chandon, Bollinger og den gule enken. Men det er verd å se litt utenfor de trygge rammene også, for det er noen som skiller seg ut i mengden av de små og unike husene.

Nå når julefreden begynner å senke seg kan være fint å bli kjent med et nytt vinhus, Moutardier er blant annet en av de aller beste på Pinot Meunier, i følge Champagneeksperten Richard Juhlin.

I den lille landsbyen La Breuil i Champagne ligger vinhuset Moutardier, familien har røtter her tilbake til 1750-tallet og begynte å gro druer på slutten av 1800-tallet. Selve Champagneproduksjonen startet på 1920-tallet og de har alltid hatt Pinot Meunierdruen i fokus.

Noe annet som gjør at de skiller seg ut er at de gror druene sine kun rundt landsbyen La Breuil, ikke rundt i hele regionen slik mange gjør, dette gir vinene et visst særpreg.

Det er i dag den unge generasjonen som har tatt over Champagnehuset, Simon og William Saxby-Moutardier driver skuta videre som henholdsvis daglig leder og salgssjef. De tok over etter faren, engelskmannen Jonathan Saxby, som ga opp en strålende karriere i det engelske næringslivet for å studere champagnekunnskap på ønologistudiet i Avize. Man kan tenkte seg at det var verd det, spesielt når kjellermesteren for Vevue Clicquot, Jacques Peters, bruker nettopp deres Pinot Meunier som målestokk på de fineste druene.

Moutardier Cuvée Carte d’Or, Brut er inngangsvinen til vinhuset, den er behagelig priset og er produsert på Pinot Meunier 85% og Chardonnay 15%.

Vinen har en spennende og særpreget nese med et lett rustikk peg, florale toner,  moden frukt, sitrus, brødbakst og jordsmonn. Den er rik på smak, fyldig, kompleks med god syre og en lang ettersmak som sitter godt. Godt kjøp. Finnes også i magnum (150 cl) samt 600 cl.

Moutardier Cuvée Rosé Brut har følgende druesammensetning: Chardonnay 20% og Pinot Meunier 80%.
Vinen har en innbydende og delikat aroma med røde bær, jordbær, bringebær og florale toner. Den er fruktig og fyldig i munnen, god syre med en leskende stil, lang og tørr utgang. Her er vi litt høyere i pris, men det er den verd. Finnes også i magnumflaske.

Moutardier Brut 2008 er produsert på Pinot Meunier 80% og Chardonnay 20%.
Vinen har en kompleks nese med moden frukt, epler, honningmelon, florale toner og brøddeig. Den er konsentrert og rik på smak, god frukt og syre, lang og fin utgang.
En fantastisk pris når en tenker på at 2008-årgangen er blant tiårets beste!

Moutardier Meunier Brut Nature 2012 er Pinot Meunier 100% og helt tørr. Vinen har en fruktig aroma med modne epler, et lett tropisk preg og florale toner. Den er fyldig med godt konsentrert frukt, god syre, lang og tørr ettersmak. En smaksrik og fin Brut Nature. 2013-årgangen er på vei.