Penfolds Grange er en av verdens mest ettertraktede viner, spesielt fra den sørlige halvkule. Foto: Geir Salvesen

Når du ikke har råd til disse, så prøv denne

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Lett å glemme Australia i flommen av gode viner fra resten av verden. Men hvorfor ikke prøve noen fra en av de virkelig gode produsentene. Som Penfolds. Og deres billige, røde Koonunga Hill. Vil gå utmerket til juleribben.

Ukens vin: Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet 2018, Australia.

Man forbinder gjerne mengdeproduksjon med dårlig kvalitet. Liten produksjon – høyere kvalitet. Det er ikke så merkelig, fordi det ofte er slik. Men ikke alltid. Her er det et soleklart unntak. Penfolds i Australia. Lageret deres i Nooriotpaa i Barossa Valley ser ut som en enorm flyhangar, stappet med vinfat og viner. Men alle de fem gangene jeg har vært på vinreise i Australia har jeg måttet dra innom Penfolds. Både til Barossa og til Magill Estate utenfor Adelaide hvor de første vinstokkene ble plantet på midten av 1800-tallet. Stikkordet er kvalitet i alle ledd, fra de aller billigste – Koonunga Hill-serien – og helt opp til toppen. Penfolds Grange, som er en av verdens kraftigste viner. Og en av de dyreste. De bør i hvert fall ha minst 20 år i kjelleren før de kan drikkes. Helst 30.

I gamle dager het toppvinen Grange Hermitage, som var en etteraping av vinene fra Nord-Rhône. Og altså laget av Syrah-druen, eller Shiraz, som den heter i Australia og i Den nye verden dersom man ikke har laget en Rhône-kloning av en vin. Og det gjør man stort sett ikke i Australia. Der får Shiraz-druene dufter fra naturen rundt, i stor grad fra de mange eucalyptus-trærne som omkranser mange vinområder og som av og til gir en slags blå dis når de eteriske oljene i trærne fordamper. Derfor lukter mange australske viner av mynte. Tørkede mynteblader.

Penfolds Grange er en av verdens mest ettertraktede viner, spesielt fra den sørlige halvkule. Foto: Geir Salvesen

Så vet vi også at det er plenty med sol i Australia. For mye, ofte. Men: Så kommer det som er litt pussig med bl.a. Penfolds og vinene deres: Det er en leskende friskhet i dem. Omtrent alle sammen. Et element av noe som motvirker solsødmen og som balanserer dem. Det gjelder helt fra de billigste og til de dyreste. Selv Grange har – med litt velvillig tolkning – et element av friskhet i seg.

Grange er jo dyre saker. Over 4000 kroner. Så det er mest for samlere. Men det er mye godt i prisklassene under. Her vil jeg nevne Bin 389 Kalimna Shiraz, RWT Barossa Shiraz, Magill Estate Shiraz og St.Henri 2017 Shiraz. Den sistnevnte ligger på rundt 700 kroner i pris, og når et godt stykke opp mot Grange. Prismessig kan man altså få en kasse med 6 viner St.Henri for en flaske Grange. St.Henri er til overmål drikkeklar, og vaker i et slags Pomerol-aktig farvann, smaksmessig. 389 Kalimna og St.Henri er altså klare kandidater til et dypdykk i den australske Shiraz-verden.

Penfolds Grange er en av verdens mest ettertraktede viner, spesielt fra den sørlige halvkule. Foto: Geir Salvesen

Men: De koster jo noen hundringer. Det gjør ikke den billigste. Som er ukens vin. Koonunga Hill Shiraz Cabernet 2018. Kr 146,-, Dette er Den såkalte inngangsvinen til Penfolds-imperiet, den billigste. Men ikke enkel. Laget av en såkalt multi-regional blend. Altså: Man har tatt god frukt fra rundt omkring i det sørlige Australia og laget en miks av den, brukt litt fat, skikkelige fat. Og fått ut en sjarmerende, åpen og fruktig vin som trass i solvarme, også har et litt kjølig fruktpreg over seg. Kombinert med leskende friskhet. Server den rundt 16 grader.

Penfolds Grange er en av verdens mest ettertraktede viner, spesielt fra den sørlige halvkule. Foto: Geir Salvesen

3017801
Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet Sauvignon 2018
South Eastern Australia
146,90 kr (bestilling)
84 poeng (terningkast 6)
Alltid et godt kjøp, Koonunga Hill. Fioler på duft, mørke bær på duft. Ellers sjarmerende, fersk, moden frukt,med vekt på plomme og bjørnebær. Klart mørke bærslag. Litt høy alkohol med 14,5 volumprosent, svakt fatpreg i utgangen, men ikke så mye at det ødelegger. Tanninene er myke. En flott all round vin, og billig fortsatt. Passer til: Svinekjøtt, bbq/grillmat, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, storfe, lam, lyst kjøtt, ost, lam og sau. 
Treasury Wine Estates Norway A