Det er noe vilt og vakkert over den sørvestlige delen av Frankrike der ukens vin kommer fra. Områdene rundt Tautavel der de første menneskene i Europa bosatte seg. Foto: Mas Janeil.

Oransjevin for de nervøse

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Dette er vinen for deg som gjerne vil prøve å like oransjevin, men ikke helt har fått det til.

Ukens vin: Mas Janeil Cuvée nr 3 Sarrat del Mas Vin Orange 2021, Vin de France, Frankrike

Det er ikke til å komme ifra. Skal du være litt hipp og kul i disse tider, er det lurt i hvert fall å ikke grine på nesen hver gang noen kommer stolt halende med en såkalt oransjevin. En såkalt oransjevin. Fordi det ikke er noen gjennomgripende enighet om hva en oransjevin egentlig er for noe. Men det blir vanligvis brukt om en hvitvin som er gjæret med skallene og som har fått oksygen og som er blitt – en slags oransje. Denne er helklasegjæret og har overhodet ikke fått tilsatt sulfitter, altså svovelforbindelse som vanligvis fjerner uønsket bakterievekst.

Fordi: Akkurat denne vinen er hverken veldig oransje på farge eller smak. Den er mer en gulvin. Vinmonopolet kaller fargen middels dyp guloransje.

Druesammensetningen er Sauvignon Blanc 30 prosent, Grenache Gris 30 prosent og Macabeo 40 prosent. Og vinen kommer fra en av Lurtons eiendommer i Languedoc i Sør-Frankrike. Faktisk i nærheten av Tautavel som er berømt for funnet av noen av kontinentets første mennesker. Det er et utmerket museum der med fokus på den tiden.

Og hva har nå disse oransjevinene med denne årstiden vi nå er inne i å gjøre? Jo, fordi mye av den litt rustikke maten vi spiser på denne tiden kan passe utmerket til disse strukturerte vintypene. Alt fra får-i-kål til spekeskinker, lutefisk, etc. Kanskje til og med pinnekjøtt? Det må i så fall testes videre.

Og så en liten kjepphest som må ris på slutten av denne lille saken. Mange restauratører og også vinkelnere er blitt altfor opptatt av denne naturvinbølgen til at de gidder å lytte på hva slags viner folk foretrekker når de kommer inn i restaurantene. De har kanskje bare naturviner, eller skryter sterkt av dem. Mens det folk vil ha, vanlige viner som uttrykker mer pure vinstiler, blir sett ned på. Dette må jo være feil tilnærming. Et valg mellom de to må jo være det beste.

Det er noe vilt og vakkert over den sørvestlige delen av Frankrike der ukens vin kommer fra. Områdene rundt Tautavel der de første menneskene i Europa bosatte seg. Foto: Mas Janeil.

13224901 Mas Janeil Cuvée nr 3 Sarrat del Mas Vin Orange 2021
Vin de France, Frankrike
188,80 kr (bestilling)
85 poeng (terningkast 5)
Pen og forsiktig oransjevin, som man kanskje heller skulle kalle gulvin. Godt sitruspreget anslag, og en robust, sitronskallaktig smak. Innslag av appelsinmarmelade og tørket frukt i midtpartiet. Men først og fremst en fin friskhet over et interessant smaksbilde. Passer til: Vegetar, pizza / pasta, spicy, spekemat, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, grønnsaker, lam og sau.
Excellars AS