De norske fjordinghestene er klar ved Dan Odfjells side i Chile. Foto: Geir Salvesen.

Orzada Carmenère: Godbit fra norske Odfjell i Chile

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Ukens vin: Odfjell Orzada Carmenère 2016 Maule, Chile.

Santiago.

Jo, så sannelig. Er det ikke Dan Odfjell i egen person som kommer gående der? Den norske skipsrederen som gjorde chilener av seg på 80-tallet da han kjøpte en fruktfarm billig og gjorde den om til en vingård? Han stryker en av fjording-hestene over manen. Norge følger med på hesteveien også ute i Maipo-dalen et stykke kjøring fra Santiago.

Dan er bergenser og med bestemte meninger om dette og hint. Og han har flere innlegg i vestlandsaviser om det han anser som trusselen fra ukontrollert innvandring.

Ifølge Wikipedia hadde Odfjell i 1982 ved en tilfeldighet fått høre om gården som skulle tvangsselges. Innsidere i banken hadde planer om å kjøpe den billig, men Odfjell utnyttet juleferien og fikk kjøpt gården for 3,5 millioner norske kroner. Chile måtte like etter oppgi sin fastkurs mot amerikanske doller, og general Augusto Pinochet kom samtidig med et dekret om at alle i landbruket skulle få ti års kreditt med subsidiert rente. Dermed ble dette ett av de beste kjøpene i Odfjells liv.

Men det er ikke lett å bli rik på å drive vingård. Det er anslått av familiemedlemmer at investeringene har beløpt seg til 100 millioner kroner gjennom årene. Salget fikk god drahjelp fra amerikanske kjøpere i starten. Men nå må Odfjell gå videre ut.
De to sønnene til Dan – Laurence og Bernt Daniel er med. Laurence designet vinanlegget.

De norske fjordinghestene er klar ved Dan Odfjells side i Chile. Foto: Geir Salvesen.

Jeg var den første som skrev om Odfjell-vinene da de dukket opp på slutten av 90-tallet. Alltid spennende med nordmenn som prøver seg med nye yrker. Men jeg har aldri besøkt dem. Før nå. Mye har skjedd siden den gang. Fordi Odfjell og de to sønnene Laurence og Bernt Daniel er blitt overbevist om at biodynamisk dyrking av druene etter Rudolf Steiners metode er tingen. Jeg blir vist rundt i traktortilhenger sammen med en norsk gruppe jeg har med meg på besøk. Vi kjører og humper rundt på smale stier og stopper plutselig ved en rekke busker langs veien ved vinmarken.
-Kan du høre summingen?, spør den franske vinmakeren Arnaud Hereau. Det kryr av insekter og bier og allehånde små skapninger. Og over det hele seiler fugler på lette vinger. Han tror det har å gjøre med at vingården og plantene er så sunne at de tiltrekker seg insekter.

Så kjører vi opp til en liten hytte hvor kuhornene er gjemt. Det hører med til biodynamisk dyrking å grave ned kuhorn i vinmarken. Så kan man mene hva man vil om det. Mange tror og mener at homeopatiske metoder og nedgravde kuhorn gir dem noe ekstra.

De norske fjordinghestene er klar ved Dan Odfjells side i Chile. Foto: Geir Salvesen.

Uansett er det mange produsenter som nå prøver seg, og et fellestrekk er nok at vinstilene blir renere. Det kan også skyldes at man gjennomgår alle faser av produksjonen nøyere. Slik at når jeg sitter med Bernt Daniel Odfjell – salgsmannen som oppholder seg i London og nå er kommet til Oslo – kan vi fort konstatere at de gamle vinene var mer klumsete med fatbruken.

Bernt er selv en ihuga tilhenger av biodynamikken. Sannelig om jeg ikke treffer ham helt tilfeldig i Mendoza sittende på et nabobord på en uterestaurant, som representant for en biodynamisk messe i Argentina. Også på denne siden av Andesfjellene er biodynamisk dyrking blitt in.
Odfjell styrer nå tre vingårder pluss druer som blir innkjøpt – også dem økologiske. Noen av disse vinmarkene har skikkelig gamle druer som gir flott kvalitet. Det er også medvirkende til kvalitetsfremgangen som helt tydelig er å spore.

De norske fjordinghestene er klar ved Dan Odfjells side i Chile. Foto: Geir Salvesen.

Den norske Vingruppen, som håndterer importen av Odfjell til Norge, anfører fokuset på internasjonale druer som Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Cabernet Franc, Malbec og gamle vinstokker med Carignan. Men det er Carmenere-druen som kanskje er spesielt interessant. Chile har gjort denne til sin «innfødte» drue. Det er selvfølgelig ikke helt riktig ettersom den kommer fra Frankrike og tidligere ble brukt i blandinger, til og med i Bordeaux-området. Men etter at den tidligere ble forvekslet med Merlot, har Chile greid å utkrystallisere denne som nasjonaldrue.
Problemet med den har vært umodne tanniner og grønne smaksnoter, men dette er løst nå. I hvert fall av Odfjells folk.

Jeg synes deres Carmenère er langt mer interessant enn ren Cabernet Sauvignon. Det er noe utrolig endimensjonalt over Cabernet, og det er ikke uten grunn at Bordeaux-produsentene bruker den i en miks for også å hente inn andre egenskaper enn solbærsuppe.

De norske fjordinghestene er klar ved Dan Odfjells side i Chile. Foto: Geir Salvesen.

5619601 Odfjell Orzada Carmenère 2016
Maule, Chile
Kr 165,90
Karakter: 6, Poeng: 85.

Importør: Vinuniq AS
Ueiket Carmenere med godt pådrag, mørke bær, plommer, fløtete – men passe fast. Litt svulmende alkohol med 14,5. Men bra nok balansert til et lite kraftmåltid. Passer til: Lam og sau, bbq/grillmat

3448701 Aliara 2012
Maipo, Chile
kr 279,90 (bestilling)
90 poeng (terningkast 6)

Vinuniq AS
En Bordeaux-aktig blend, med Malbec også. Litt fatpreg, men bare passe, konsentrert. Tertiær, konsentrert, lær, utviklet. Passer til: Lam og sau, bbq/grillmat.

3430401 Orzada Carignan 2016
Maule, Chile
Kr 170,90
Karakter: 5, Poeng: 83

Importør: Vinuniq AS
Mørk, kjølig, litt saftig fruktighet, litt krydder, lær.

411201 Odfjell Capítulo Flying Fish 2016
Chile
Kr 156,90 (bestilling)
84 poeng (terningkast 5) 

Vinuniq AS
Interessant blend av Malbec, Carignan og Cab. Sauv. Mørk myk, bærfrukt – men også litt fast og pen i stilen. 13,5 bolumprosent, Grillvin. Carignan
Passer til: Lyst kjøtt, lam og sau, pizza / pasta, bbq/grillmat.

Odfjell Vineyards

Fra regnfylte Bergen med shipping som levebrød reiste Dan Odfjell til Chile, hvor han falt for et lite hjørne av solfylte Maipo i Central Valley. Mer enn 25 år senere blomstrer familiens vinselskap med sønnene Laurence og Dan junior i spissen.

Odfjell er for mange synonymt med shipping- og oljebransjen, men stadig flere nordmenn får øynene opp for vinene med samme navn. Dan Odfjell kjøpte i 1982 en fruktplantasje for spottpris. Etter hvert ble det plantet om til vinmarker og første årgang med druer til vinproduksjon ble høstet i 1998.

I dag eier produsenten mer enn 100 hektar plantet vinmark, hvor alt dyrkes og produseres biodynamisk, og gjør Odfjell til en forholdsvis stor aktør på Chiles vinscene.  I tillegg er alle druene som kjøpes inn økologiske, så det er stort fokus på bærekraftig produksjon. Å sertifisere seg som en økologisk/biodynamisk produsent er både kostbart og risikofylt. Skulle man være uheldig å få en dårlig årgang, må man enten risikere å ikke lage vin, alternativt spraye i vinmarkene og miste sertifiseringen. Derfor har Odfjell valgt å fokusere på det som er viktig; nemlig bærekraftig produksjon, kun noen av vinmarkene har offisiell sertifisering.

Vinmarkene til Odfjell er fordelt på tre ulike lokasjoner: Maipo-, Lontué- og Cauquenes-dalførene. Grunnen til at de lager vin på forskjellige steder, er for å få frem typisiteten fra hvert område; de vil vise terroiret i vinene.

Vinmarken i Maipo ligger 405 meter over havet og er sertifisert både økologisk og biodynamisk. Klimaet påvirkes både av de kystnære fjellene og Stillehavet; jordsmonnet er alluvialt med stein og middels til høy fruktbarhet. Lontué-marken ligger bare halvparten så høyt med sine 241 høydemeter. Også her er det sertifisert både øko og bio med nær beliggenhet til elven Claro, hvor jordsmonnet er dypt og veldrenert med medium fruktbarhet. Arbeidet i vinmarkene blir utført med hester og det dyrkes malbec. Cauquenes-dalen ligger på 175 meter over havet og her er det veldig gamle vinstokker med carignan-druen som er i fokus i det leirbaserte jordsmonnet. Uten vanning blir utbyttet naturlig lavt og konsentrasjonen i druene gir komplekse og intense viner.
Det fokuseres på internasjonale druer som cabernet sauvignon, merlot, syrah, cabernet franc, malbec og gamle vinstokker med carignan. I tillegg dyrkes selvsagt carmenere-druen, som opprinnelig kommer fra Frankrike, men som har blitt adoptert som Chiles ”nasjonaldrue”. Sistnevnte har av og til en tendens til å smake vegetalt med litt umodne, grønne toner og veldig mye grønn paprika. Men dersom man er tålmodig og venter med innhøstning til druen er moden, vil man slippe disse aromaene. Odfjell har brukt mange år på å perfeksjonere carmenere-vinene sine og kan i dag vise til viner som er langt fra vegetale og grønne.

Sønnene til Dan Odfjell har hatt stor innflytelse på fremdriften av vingården. Laurence har blant annet designet vineriet som følger tyngdekraftprinsippet; Dan junior bor i London og er således nære det europeiske markedet, hvor han reiser rundt og promoterer vinene. Helt siden dag én har den franske vinmakeren Arnaud Hereu vært en del av teamet. Med utdannelse fra Bordeaux og årevis med vinproduksjon i Sør-Afrika, Ungarn, Argentina og selv afrikanske land, har hans erfaring og kunnskap vært uvurderlig for utviklingen av Odfjell Vinyards sine viner.