En av gjennombruddsvinene for rosévintrenden i Norge – Il Mimo. Foto: Geir Salvesen

Piemonte-roséer: Litt tøffe i trynet

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Det var Piemontevinen Il Mimo og Campaniavinen Rosaura som dro i gang rosévinrevolusjonen i Norge. Il Mimo henger fortsatt med og er bedre enn noen gang. Og så er det kommet heftigere mat-roséer som Fenocchios Langhe Rosato.

Ukens viner: Fenocchio Langhe Rosato 2019 og Il Mimo 2019, Piemonte, Italia.

En av gjennombruddsvinene for rosévintrenden i Norge – Il Mimo. Foto: Geir Salvesen

Selv foretrekker jeg vanligvis Provence-roséer hvis jeg skal måtte velge på den rosa siden. Det er noe med de bleke, subtile, svakt fersken- og roseduftaktige vinene som innsmigrer seg så fint i min munn. Men når jeg smaker Piemonte-roséene, blir jeg minnet om at det finnes en annen verden der ute. Og ikke så langt unna i avstand, heller. Det er veldig energi i mange av dem, fruktenergi. Som i salgssuksessen Il Mimo. Og hvis vi vil ha det litt tyngre, kan vi altså gå for en mat-rosé: Fenocchio Langhe Rosato.

Den var nyhet i mai-listen på Vinmonpolet og prisingen på rundt 165 kroner holder seg på litt pre-coronanivå. Absolutt i det kjøpbare sjiktet.

Hvorfor man bør velge denne litt heftige versjonen av rosévinstilene, er hvis man trenger en frisk «rødvin» som kan serveres kjølig nå om våren og sommeren, men som ikke har så mye tanniner. Et litt manglende mellomledd i den stadig mer mangslungne verden av roséviner.

Mange er ikke klar over det, men denne typen rosévin egner seg utmerket også til tyngre retter som grillmat, grillkjøtt, pølser, gryteretter. Det er ikke den typen man tar med på en strand på en øde øy i kjølebag’en, men det er den typen som får brynt seg på fett og kraft i maten.

 

11801101
Fenocchio Langhe Rosato 2019, Piemonte, Italia
164,90 kr (basis)
85 poeng (terningkast 6)

Ganske dyp, rød, svakt mudrete farge. Moreller, bacon og rognebær på duft, kraftig smak som er drevet av 100 prosent Nebbiolo og med tendenser til tanniner. 14 volumprosent alkohol som gir klar fylde i midtpartiet. Helt klart en mat-rosé som fint kan matche kjøtt, i tillegg til alt det andre. Passer til: Krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, lam, svinekjøtt, lyst kjøtt, bbq/grillmat, lam og sau.
Excellars AS

 

511401
Il Mimo 2019, Piemonte, Italia.
189,90, kr (bestilling, men mange polutsalg har den i sitt tilleggsutvalg)
85 poeng (terningkast 6)
Energisk bringebærrød på farge, utmerket versjon i 2019-årgangen med med pen rødbærsfrukt, frisk og syrlig uten å være sur. Bringebær og markjordbær i smaks- og aromabildet. Passer til: Svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, makiruller.
Moestue Grape Selections AS