Cos d’Estournel er et av de berømte Bordeaux-slottene. Foto: Geir Salvesen.

Prøv en rimelig hvitvin fra Bordeaux

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Hvorfor ikke en Bordeaux-vin? Det går vel ikke an… En tung rødvin nå er jo helt håpløst feilgrep? Nei, ikke hvis den er hvit.

 

Ukens vin:  Ch. D’Haurets 2017, Bordeaux.

 

Det er pussig hva som dukker opp nærmest automatisk i hodet når et navn nevnes. Bordeaux. En duft av fine slott og tighte, lagringsdyktige rødviner. Så berømt er området for sine rødviner at mange helt og holdent glemmer at dette området også produserer utmerkede hvitviner. Disse hvitvinene er – i motsetning til de aller fleste rødvinene – utstyrt med en langt mer beskjeden prislapp. Helt i bunnen, omtrent, slik som ukens vin.

 

Cos d’Estournel er et av de berømte Bordeaux-slottene. Foto: Geir Salvesen.

 

De hvite Bordeauxvinene spenner over et ganske bredt register.

De søte dessertvinene har vært kjent og skattet lenge, men de tørre hvite fra Graves og Pessac-Leognan litt sørvest for byen Bordeaux kan bli helt glimrende så lenge vinmakerne ikke kjører for hardt på fatbruken. I bunnen har vi de friske, Sauvignon Blanc-drevne vinene som ukens vin er et eksempel på. De kommer gjerne fra Entre-deux-Mers, som bokstavelig talt betyr mellom de to sjøene (elvene) Gironde og Garonne. Så går vi opp en klasse eller to og får en miks av Semillon og Sauvignon Blanc-druer. Og på toppen av prishierarkiet er det strukturerte, fatlagrede hvitviner – gjerne med mye Semillon.

Også fasjonable slott i toppklassen lager hvitvin. Ch. Margaux og Ch. Palmer, f. eks.

 

Andelen av Semillon i hvitvinsmiksen er for øvrig gått nedover de siste 50 årene, i takt med en økende popularitet for Sauvignon Blanc. Semillon gir fylde og modenhet og tyngde i vinen, mens Sauvignon Blanc gir friskhet, eleganse, sitrusaktige, neslegrønne aromaer og smaker. Ved å spille på disse to så forskjellige vinhestene – og gjerne blande inn en liten sjarmerende Muscadelle-andel, får man den smaken som vinmakeren vil ha.

 

Cos d’Estournel er et av de berømte Bordeaux-slottene. Foto: Geir Salvesen.

 

10048401 Chateau D’Haurets 2017, Bordeaux, Frankrike. Kr 119,90, 5- karakter. 80 poeng. Basisutvalget.

Nykommer blant mainyhetene. Svært rimelig, hvit (lys limegrønn, egentlig) Bordeaux med  stikkelsbær, pære på duft. I smaken litt solbær (mye Sauvignon Blanc), urteaktig pæresmak. Ingen fatlagring. Nyter godt av god modning i den varme 2017-årgangen. Funker bra som en billigvin med fin friskhet og nok modenhet. Aperitiff, skalldyr og til og med reker, fungerer til denne.

 

 

Cos d’Estournel er et av de berømte Bordeaux-slottene. Foto: Geir Salvesen.