«Dropp Spania, reis ut i kosmos i stedet!» Høres det ut som en reklame fra Amazon, eller bare et godt korona-råd?
Joda, både Amazon-eier Jef Bezos og Tesla-gründer Elon Musk vil begynne å selge dyre rom-reiser. Men du trenger ikke romrakett for å føle deg vektløs. Det er faktisk gratis å reise ut i kosmos, det kommer bare an på reisefartøyet. Kosmos er jo bare et (øye)blikk unna 😉 – men når var sist du kastet blikket opp og ut i verdensrommet?- eller rundt i verdensrommet, burde jeg vel si, det er lett å glemme at også vi er i dette rommet. Det har nok også vinmakeren bak ukens vin-anbefalinger, Cosmic Vinyaters, også tenkt mye på.
Det koster krefter å se oppover, man må ta øya vekk fra skjermen (eller vekk fra vinglasset), og projektere blikket vårt mot tyngdekraften, – det er slitsomt. Kanskje var det derfor det opplyste 1700-talls mennesket kvittet seg med alle gudene, og erstattet dem med signalbygg-lignende kjøpesentre med gratis parkering rett utenfor?
Det moderne mennesket synes skilt fra naturen, og minst like ille er det at vi synes skilt fra Universet. Naturen fremstilles som en maskin som vi kan manipulere, justere, og fininnstille, og Universet som en tom, svart og kald boks.
Hvordan oppstår det liksom liv i dette livløse?
Tja, for det første kan det jo hende at «tomrommet» (som man kaller mørk energi) faktisk er en slags bevissthet. For det andre blant annet er både planter og planeter (!) verdensmestre i å få fotoner til å pådra seg masse, og dette utnytter Cosmic Vinyaters til det fulle. I tillegg til å bruke gamle, stødige druetyper (vinen «Constel.lacio» er f.eks en blend av innfødte druer), lar vinmaker Salvador Batlle vinplantene suge til seg så mye naturlig næring som mulig, uten kunstgjødsel og syntetiske tilsetninger. Catalonia er tørt og varmt, altså gode forhold for minimal intervensjon. Salvador har vinmarker både i Empordà (den gamle vindyrkingens vugge), og Penedès: et område som etter vinlus-katastrofen ble totalt beslaglagt av masseproduserte billigdruer for eksport. Nå beholder de flesteparten av druene selv, for å lage Cava. De katalanske grønne druene blir veldig aromatiske, de blå gir bløte og saftige rødviner. Det er forresten rart å tenke på at kvantefelt-teoretikere mener verden ikke eksisterer før vi interagerer med den, at vi må først fange den med blikket vårt,- når begynner da egentlig en vin å eksistere? Vinmakeren smaker på versjoner av vinen sin, mange mil vekk fra blikket vårt, han korker den, lagrer den, du smaker den kanskje ikke før etter flere modningsår, og da er det jo ikke lenger samme vin? Disse tankene settes i sving når man drikker den kosmos-orienterte vinen til Salva. Med biodynamisk tilnærming har har gitt vinflaskene navn som «Connexio Cosmica», «Destì», og «Constel.lacio».
Stjernekonstellasjoner, ja. Ser vi egentlig opp på den samme stjernehimmelen som våre forfedre? Termodynamisk sett ikke, det skjer hele tiden små endringer, og det er nettopp endringer som får tiden til å gå. Men vi kan knapt oppdage dette, hvis vi ikke jevnlig kikker opp på himmelen. Geologiske prosesser går sakte, og noen av dem har gitt oss det beste grunnlaget for å dyrke vin (enn så lenge…), f.eks i Catalonia nord i Spania, hvor Cosmic Vinyaters holder til. De friske vindene holder området tørt, og Catalonia var allerede for 20 år siden det området med størst andel øko-dyrkere i Spania. Her er jordsmonnet skrint, med mye granitt og stedvis rød kalk. I tillegg driver mange etter biodynamiske prinsipper. Biodynamiske metoder har et inkluderende blikk på Universet. Det er fint å påminnes at meteoritter stadig inngår i vår egen planet sitt kretsløp (sist med et stort nedfall i nærheten av Drammen nå i sommer). Hvert år faller noen 100-talls tonn kosmisk steinmateriale ned på Jorda, forvitrer, og beriker etter hvert jordsmonnet (tilveksten i dyrkbart jordsmonn er forresten bare ca.1 cm høyde per 300 år!!). Jordsmonn har kosmiske tidslinjer. De som syns biodynamisk vinmaking er rart, kan jo løfte blikket litt oftere, og la tankene fly avsted…. 😉 Flere av vinene under har evnen til å sette deg i vektløs tilstand, og med artikkelen «The Mental Universe» i det høyt rangerte tidskriftet Nature som utmerket akkompagnement er du kosmonaut på et øyeblikk:
Envinate Palo Blanco 2019
Envinate Palo Blanco | Spania | Land | Vinmonopolet
Åååå! Trenger ikke smake!- nesten slående duft av vulkansk flint, superkonsentrert sitrusskall, bittelitt hint av møkk (men kan hende min bonde-fetter syns jeg overdriver), veldig vulkansk «salt stein», og noe søt karamell. Deilig fyldig og lett stram på same tid, dyp varm munnfølelse, og den ubeskrivelige vulkanske sødmen. Mest interessante jeg har makt på lenge. Glugg. Prøv med Rueslåtten sin chêvre-kubbe, eller grilla halloumi, første utarter til søtfjøs <3 og den salte halloumien holder vinen i sjakk. Også til veggie-retter med soyasaus. Sykt deilig vin. Envinate har flere deilige viner (LENKE: Best før, ofte god etter), denne vinen er på 100% Listan (Palmino Fino) fra Tenerife: håndplukka, fottråkka, spontangjæra på betong, lagra 10 måneder på to gamle 2500-liters fat, ufiltrert. Er herved på slafse-lista.
Cosmic Vinyaters Desti 2020
VP # 11936901, kr. 299,90
Er det vin?? – særegen og interessant oljete søt-vegetal duft som jeg har vansker med å beskrive. Grønt, fersk limeskall, noe hvetebolledeig, viskelær og hint av lakk. Dreier det seg om en slags kardemomme? At vinen er laget på druen Muscat høres passende ut! Bløt og lett porøs (lett brusende) inngang, nydelig struktur! Noe umoden men søtlig steinfrukttørrhet, veldig krystallklar og lett salt-aktig og vegetal utgang. Veldig morsomt bekjentskap med den lakk-sitrus-sødmen, noe for blindsmaking i vinklubben 😉 Prøv til grilla grønt og tang-berikede retter. Tåkete guloransje farge. Biodyn dyrka vinmark i granittholdig jordsmonn, plantet for 30 år siden. Håndplukka, 3 uker på skall, 3 måneder på stål, ufiltrert. Under 9 mg svovel totalt!
Cosmic Vinyaters Gratitud Sauvignon Blanc 2019
Còsmic Vinyaters Gratitud Sauvignon Blanc | Spania | Land | Vinmonopolet
Masse duft uten umiddelbar retning, hint av flint, stikkelsbær, grønne modne epler, og noe gummiaktig og mjødurt (honning)., men sååå deilig på smak da! Lett fyldig og noe glatt inngang med nydelig sødme, følges opp av pepepr i midtpartiet, rensende stramhet i utgang. Tendens til levende. Sitter som pokker. Prøv denne til mango-og avokado salat, ertepurer, og selvfølgelig chêvre*. Druene er dyrket midt i Cava-området, i øko-sertifisert vinmark med mye rød kalk og tett leire. Håndplukka, 2-dager skallkontakt, halvparten av vinen lagres på hhv. kastanjetre (!) og 200-liters-amfora, resten på stål, ufiltrert. Mereee! Rett inn på slafse-lista.
Cosmic Constel.lacio
Cosmic Constel.lacio | Spania | Land | Vinmonopolet
Skjenker lyserød i glasset, men er altså en hvitvin,- skallkontakt fra 5 til 25 dager i denne blenden. Dufter skall og lett bringebær, sedertre, hint av lakk og bittelitt hint av finurlig møkk og gress. Barndom! Lett bringebæraromatisk inngang, lett fylde, tørt midtparti, lett utgang med noe lakris i ettersmaken, sitter lenge. Helklase-pressing fra gamle vinstokker, og 5 måneder på bunnfall på stål. Håndplukka, spontanfermentert, ufiltrert. Og ikke tilsatt svovel! Entry-level «oransjevin».
Cosmic Encarinyades
Còsmic Vinyaters Encarinyades | Spania | Land | Vinmonopolet
Noe så rart som en hvitvins-kategorisert rødvin, hvor 15% blå drue har fått sette farge på 85% grønne druer under 10-dagers skallkontakt, slik at du blir helt lurt. Farge: helt rød. Dufter meget interessant og forvirrende (er det pga fargen?), betong, røde bær, mykt salta smør, noe intenst… Fruktig og lett sødmefull inngang, deilig moden frukt med noe sitrustoner og flott syre, bittelitt porøs. Lett saliverende og lang ettersmak. Deilig «beite-på»-vin! Prøv til retter med rømme og grilla søtpotet. Fra jordsmonn med mye granitt. Modnet på amfora, noe av vinen også på kastanjefat før blending. Et underlig vesen, som likevel er helt innafor, topp til blindsmakinger 😉
Cosmic Connexio
Còsmic Vinyaters Connexió Còsmica | Spania | Land | Vinmonopolet
Svak duft av mandelblomst, hvite roser, smørblomst, hint av viskekærog polish. Lett sitruspreget inngang, fyldigere etter hvert med både sødme og struktur. Fyldig og lang utgang med noter av bitterhet. Prøv gjerne til rotgrønnsaker vendt i pesto. 85% xarel.lo, resten Muscat og Chardonnay. Fra øko-sert vinmark i fossilt, kalkholdig jordsmonn. Håndplukka, 8 dager skall, spontanfermentert, ufiltrert. Under 11 mg svovel totalt!
* Det er forskjell på chevre, jeg kan ikke annet enn anbefale Rueslåtten sin, som jeg har skrevet utfyllende om i en tidligere artikkel i Bulletin. Nesten alle vinene ble karaflet, men som den systematiske beitebrukeren jeg er var det også dager hvor vinen gikk rett i glasset fra kjøl.