Telmo Rodríguez «in action» på Norgesbesøk sist November. Han er en dedikert vinmaker. Foto: Geir Salvesen

Rimelig Rioja fra vinsupermann Telmo Rodríguez

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Godt trenger ikke nødvendigvis være dyrt i vinveien. Her er en vin som er godt innenfor budsjettet til de fleste og som gir en ren, moderne Riojastil uten alt fatpreget og kanelkrydderet som ofte følger med.

 

Ukens vin: LZ 2017 Lanzaga, Telmo Rodrigues, Rioja, Spania.

 

Alle vinland har noen av hans type: Ekstremt dedikerte, innovative mennesker og vinmakere som går først. De er kvalitetslokomotiver, de søker det beste fra det gamle samtidig med at de ikke er redde for å gå nye veier. Men ikke for å importere så mye ekstra i vinene. Mer for at vinene og vinmarkene skal skinne.

Spanske Telmo Rodríguez er en av dem. En liten kraftpakke av et menneske, mørkt halvlangt år selv i godt moden alder. Og en intensitet som er helt spesiell.

Sammen med vinmaker Pablo Eguzkiza som han har jobbet med i 30 år og som er partner i flere av virksomhetene, dyrker han organiske og biodynamiske druer fra lokale druetyper. Uten klonede stiklinger, kjemikalier eller moderne opphengsmetoder.

Telmo fikk vin inn med morsmelken. Familievingården i Rioja heter Remelluri, som en gang var en tradisjonell, spansk vingård men som med Telmos hjelp ble skjøvet i en moderne retning da faren trakk seg tilbake i 2009. Telmo innrømmet at det ikke alltid var så lett å forandre på Remelluri da jeg besøkte ham i 2008. Selv fikk han opplæring på Universitetet i Bordeaux og han hadde praksis hos noen av de mest kjente Rhône-produsentene. Clape, Chave og andre. Bakgrunnen skulle være helt i orden, og det hjelper ofte med et internasjonalt overblikk over sakene.

Ellers har han fingrene i så mange prosjekter rundt om i Spania at det nesten er umulig å holde følge med hans mangfoldige virksomheter.

Ukens vin, Lanzaga LZ, kommer fra en av vingårdene tilhørende Lanzaga som ligger i landsbyen Lantziego (eller Lanciego, som er en annen stavemåte), ca 20 minutter nord for Logrono som er «vinhovedstaden» i Rioja. Lanzaga har tre kvalitetskategorier. LZ, Lanzaga, og Altos Lanzaga. LZ er den ueikede varianten av Tempranillodruen som brukes på alle de tre tapningene.

Kjølig leirjord og et relativt kjølig vekstklima gir den fine, energiske fruktsmaken i denne vinen.

Telmo Rodríguez «in action» på Norgesbesøk sist November. Han er en dedikert vinmaker. Foto: Geir Salvesen

 

4871701 LZ 2017 Lanzaga, Telmo Rodriguez
Rioja, Spania
Kr 174,90
Karakter: 5, 85 poeng

Frisk, fast duft av mørke bær, mest kirsebær og moreller, litt edelt urte- og treverkkrydder også – selv om vinen ikke har vært på fat. Det edle urtepreget løfter denne middels fyldige vinen oppover i kvalitetshierarkiet. Dette er en vin som passer utmerket til hvit fisk, torskesesongen som nå kommer, kylling, hvitt kjøtt, salater.

Importør: Moestue Grape Selections AS