Også den stramme og seriøst utseende vinkelneren på La Ciau de Tornavento i Treiso kan nå servere Dolcetto med god samvittighet. Foto: Geir Salvesen

Seriøst god Dolcetto fra Pira

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Den lille søte har fått større muskler med tiden. Dolcetto er en av de italienske druetypene som bare er blitt bedre og bedre med tiden. Nå kan den tas seriøst.


Ukens vin: Pira Dolcetto 2017.

-Allting var jo bedre under krigen, er det en sangstrofe som sier. Den er nok ironisk fordi det er et forsøk på å fremstille i lystige toner dem som har fortiden som en sutteklut. At det var bedre naboskap på 1950-tallet, etc, etc. Ja, du kjenner vel omkvedet. Og ingen kan vel si seg helt fri fra en ørliten nostalgi. Naturlig, det.

Når det gjelder vin kan man nok si at det meste – nesten alt – er bedre nå. Bedre teknologi, bedre druer, bedre utvelgelse, bedre erfaring, mer deling av erfaringer.

Ut fra dette forholdet kommer også Dolcetto. Som tradisjonelt i Piemonte var sett på som den lille søte, upretensiøse druen som var enkel og grei og som kunne brukes til daglige retter. En enkel pasta eller en skinke eller hva det var som sto på bordet.

Det sies at i høyvann flyter alle båter høyere. Også de minste. Slik også med Dolcetto. Det er vanligvis en av de billigste variantene i Piemonte-området – kanskje i konkurranse med Barbera-druen fra Piemonte. Som de fleste italienske rødvinsdruer har den et morellgen i seg. Som kan variere i en rødlig variant. Eller i en mørkere type.

Slik utviklingen har vært de siste par tiårene, er det kommet noe mer komplekst og multifasettert over den. Den har også fått noe mer muskler i form av større konsentrasjon.

Mange produsenter stiller nå med seriøst gode Dolcetto-varianter. De kommer fra to hovedområder: Dogliani og Alba-området.

Pira holder til i Serralunga, der de mest maskuline Baroloene lages. Altså dem med mest garvestoffer. Jordsmonnet her er et annet enn i de andre landsbyene.

 

 

 Også den stramme og seriøst utseende vinkelneren på La Ciau de Tornavento i Treiso kan nå servere Dolcetto med god samvittighet. Foto: Geir Salvesen


10391801

Luigi Pira Dolcetto d’Alba 2018
Piemonte, Italia
 
199,90 kr (bestilling)
87 poeng (terningkast 6)

Bra smell i den, fyldig og moden og mørk i stilen. God nok syre, kombinert med høy modenhet og mørke moreller og annen bær- og steinfrukt. Også litt rødt. Passer til: Pizza / pasta, lam og sau, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, bbq/grillmat. 
Importør: Pure Wine AS