En moderne hipstervin fra Chile. Carmen Loma Seca. Foto: Geir Salvesen

Sier du at Chile er et håpløst vinland, fortjener du bank!

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Chile – så langt borte og allikevel så lovende. Ukens vin er et supert eksempel på en ny, moderne vinstil med leskende friskhete og til og med lagring på amfora-krukker. Carmen Loma Seca, heter den.

Ukens vin: Carmen Loma Seca Cinsault 2016, Chile.

-Det er friskhet og lettdrikkelighet vi er på jakt etter her, sier vinmaker hos Carmen – Tomas Muños Gajardo.

Hva og hvem i huleste er Carmen? Jo, det er en eiendom som er en av fire såkalte «brands» eller merker under Santa Rita-paraplyen. De fire er: Santa Rita, Carmen, Terra Andina og Nativa. Claro Wine Group er navnet på gruppen som helhet. I tillegg eies også en gård i Argentina.

Santa Rita er mest kjent, her i Norge også, og regnes som en av de store og mektige produsentene med toppvinen Casa Real som kvalitetslokomotiv. Men det er faktisk Carmen, grunnlagt i 1850, som skal være Chiles eldste vingård.

Chile har gjennomgått mye av den samme kvalitetsforbedringen som de fleste andre vestlige vinland, og det er nå en langt større forståelse for hvilke viner som passer hvor. Kjøligere klimaområder er funnet for hvite finer. Casabanca, Leyda og Limari er noen av navnene her.

Det eksperimenteres også med andre enn de vante druetypene. Altså Cabernet, Chardonnay, Sauvignon Blanc og Carmenère. Som Cinsault. Det er en drue some r mye plantet i Sør-Frankrike og som brukes i Rhônedalen og i Provence, bl.a. Oftest i blandinger med andre druer. Den er noe lettere og friskere enn andre vindruer og kan by på rødbærsaromaer, jordbær, moreller, roser – og maling, mener noen.

Vi kan også kalle det en kjølig vinstil. Grensende til hipster-vin. Men ikke over kanten, i min munn. Passer til så mye. Hvitt kjøtt, fisk, salater og moderne mat.

 

En moderne hipstervin fra Chile. Carmen Loma Seca. Foto: Geir Salvesen

 

7989601 Carmen Loma Seca Cinsault 2016
Itata valley, Chile
Kr 161,40
Karakter: 6, 86 poeng

Veldig bra Cinsault fra Chile, dette. Kjølig og flott på smak med fiolett kant og en svakt transparent rødfarge, laget på over 30 år gamle upodede vinstokker og hverken klaret eller filtrert. Vinstokkene har heller ikke blitt vannet. Dermed er konsentrasjonen flott. Mørke bær, mest. Svakt mintaktig på duft, tørr stil. Faktisk også lagret 4 måneder på amfora-krukker. Passer til: Ost, fisk, lyst kjøtt, lam og sau, storfe, småvilt og fugl, pizza / pasta. Basisutvalget.
Importør: AMKA AS