Sancerre og Loire har også rødvinsdruer. Her er det noen Pinot Noir-viner like ved landsbyen Sancerre. Foto: Geir Salvesen

Spennende rosé med sting i stjerten

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Et spennende alternativ til kjente rosévinstiler er Loire-dalens varianter. Laget på flotte Pinot Noir. Og med et distinkt lite sting i finish.

Ukens vin: Mellot Sancerre Le Raibault Rosé 2019

Joda, Provence lager fortsatt verdens beste roséviner. Italienerne er hakk i hæl med mye godt fra Piemonte og andre steder. Men konkurransen er blitt sterkere med tiden. Og med Ukens vin har vi altså en vinstil som har mye ekstra spennende å tilføre.

Vi forbinder Loire-dalen helst med hvite viner, Sancerre laget på Sauvignon Blanc, så har vi Saumur og Anjou hvor Chenin Blanc råder grunnen. Helt ytterst mot kysten er Muscadet laget på Melon de Bourgogne-druen. Alle er hvite. Den lokale rødvinsdruen er Cabernet Franc som får en distinkt, pepperaktig og tanninrik finish som aldri har vært min favorittvinstil, men som hører med i oversikten over det Frankrike har å by på.

Hvis du labber nedover de brosteinsbelagte gatene i Sancerre og går igjennom vinmarkene litt utenfor byen, dukker det faktisk opp rødvinsdruer også. Pinot Noir. Pussig nok er denne druen ikke så vanlig å lage rosévin av rundt om i verden. Den er så vanskelig å få til at man vel helst bruker den til å lage rødvin av.

Sancerre og Loire har også rødvinsdruer. Her er det noen Pinot Noir-viner like ved landsbyen Sancerre. Foto: Geir Salvesen

Men i Loire, altså, også litt til rosévin. Og «hva er greia, liksom» med rosévin fra Loire og Sancerre? Jo, en nydelig, klar, frisk, leskende, saftig rødbærsfrukt, god syre. Syre bærer mye av vinsmaken. Avhengig av vekstforholdene, gir Pinot Noir i rosévin fra dette området også et hint av tanniner i munnen. Det gjør vinen litt mer velegnet til matvin enn som ren kosevin på terrassen.

Matfølge kan være salater med sjømat, pizza og pasta, krabbe også hvis man har fett i form av majones som tilbehør. En dash sitronsaft på maten hjelper også.

Mellot er en velrenommert produsent som i en årrekke har produsert meget gode versjoner av denne rosévinen. Selvsagt sammen med Sancerre-vinene som produsenten er aller mest kjent for.

9187401
Joseph Mellot Le Rabault Rose Sancerre 2019, Loire, Frankrike
199,90 kr (basis)
85 poeng (terningkast 6)
Det er absolutt plass for en god, rosa Sancerre! Laget på 100 prosent Pinot Noir. Svakt rødlig på farge, på duft finner vi røde bær, rips og rødt epleskall. Streif av nyper og rognebær også. Ditto i smaken som er middels fyldig og syrlig. Men med nok støttende fruktsødme. Passer til: Sushi / sashimi, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, aperitiff.
Vinetum AS