Kanskje litt uvant Pinot-landskap nede i Yarra Valley, men her kaller de vinstilen sin for cool climate. Foto: Giant Steps.

To pol-nyheter i juli er spesielt interessante

De er på en måte i hver sin ende, to av Pinot Noir-nyhetene i julislippet på Vinmonopolet. Men begge er interessante. Bli med til Tyskland og Australia.

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Ukens viner:

  • Giant Steps Yarra Valley Pinot Noir 2022
  • Pflüger Pinot Noir Buntsandstein 2021

Australia og Tyskland er liksom litt i utkanten av Pinot Noir-verdenen. Den ene langt mot sør, den andre langt mot nord. Og selv om Tyskland i nord har en mye lenger vinhistorie enn Australia, helt tilbake til romertiden, er det først i de siste årene man har klart å lage sånn noenlunde drikkelige Pinot Noir-viner, slik jeg ser det. Og hvis det blir enda litt varmere, og vinstokkene får enda litt mer alder, kan det se lyst ut for tyske rødviner basert på denne så ekstremt følsomme druetypen. Vi har sett flere eksempler på at de kan levere.

Det er fortsatt noe syrlig og ripsaktig over mange av tyskerne, men de begynner å få mer munnvekt og «fruktkjøtt» for å si det sånn. Og av og til skal en Pinot Noir bare være sånn transparent og forfriskende. Spesielt når man spiser lettere retter, lyst kjøtt, forsiktig gastronomi. Den første fasen av tysk Pinot var preget av over-eiking av viner som ikke tålte det, som var for spinkle. De manglet mye.

Så har vi da den nye generasjonen av Pinot’er der produsentene ser ut til å ha lært av feil. Derfor var det interessant med Vinmonopolets juli-nyhet fra Pflüger i Pfalz. Her har også prislappen kommet på et behagelig nivå.

Får du nå lyst til å prøve denne til bare 179 kroner, vil det kanskje være interessant å ta med en slags kjøttfull antitese fra våre antipoder, australierne. Polet har en god nyhet der nå i julislippet.

Tradisjonelt har Tasmania og Yarra Valley – sistnevnte nord for Melbourne, sammen med Mornington Peninsula litt mot øst for denne sjarmerende byen, vært de fremste Pinot-områdene. Tasmania har definitivt kjøligere klima enn fastlandet, men sørlige og kjølige havvinder holder tempen nede også i Yarra. Problemet med Pinot-dyrkingen her har vært at resultatet ofte har vært syltetøyslignende aromaer og smaker, litt kokte elementer. Sånn som vi absolutt ikke skal ha i en Pinot Noir. Da er det mange andre druetyper som kan håndtere litt mer kokt preg.

Og smaker du Giant Steps Yarra Valley opp mot Pflüger Buntsandstein vil den jo virke mer «kokt» og større i munnen. Selvsagt. Men på en absolutt skala er Yarra-versjonen her godt innenfor det akseptable med et modent, mørkt fruktskyv i munnen. 13 volumprosent alkohol tyder jo også på kontroll med dette viktige elementet. De er uvisst hvordan man nå får til så moderate alko-nivåer. Kanskje litt tidligere høsting kombinert med det som heter Canopy Management, altså bladverket som beskytter drueklasene. Den som nå er å få i polhyllene kommer ikke fra såkalte enkeltvinmarker, men er nok også mye kjøpedruer som blir vinifisert hos Giant Steps i Yarra. Men de er nå i hvert fall fra området.Giant Steps lager også en burgunder-lignende Chardonnay, så her er det mye godt å si om den stilen.

Giant Steps Yarra Valley Pinot Noir 2022 (15339901)

Victoria, Australia:

Fin, kjølig og kjøttfull Yarra Pinot med middels alkohol, 13 volumprosent, urter, lakris og altså litt mørkt fruktkjøtt. Den kan vi ha, men litt halvdyr, vel…. Eller ikke? Passer til: Storfe, småvilt og fugl, bbq/grillmat, lam og sau, spekemat. I basisutvalget.
LaMarc Wines AS

Kr. 314.90
87 poeng

Pflüger Pinot Noir Buntsandstein 2021 (12129901)

Pfalz, Tyskland:

Slett ikke så verst tysk Pinot Noir, ørlite utviklingspreg allerede, middels fyldig, nøytralt mørk frukt, hint av balsam, runde tanniner. Dette kan være en utmerket introduksjon til tysk Pinot som ikke koster skjorta. Passer til: Ost, fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, pizza / pasta, salat, lam og sau, spekemat. I basisutvalget.
Rebel Agency AS

Kr. 179.90
85 poeng