Her er familien Trimbach i et bilde som nå er noen år gammelt. F.v. Jean, vinmaker Pierre er mannen med bart, bak står Anne som driver med salg, Hubert til høyre. Foto: Trimbach.
Alsace er et spennende og fortsatt litt glemt område, vinmessig. Problemet er ikke at området lager dårlig vin, men at man ikke vet hva slags smak man får i glasset. Sukker og søtt? Tørt slankt? Med Trimbach er man garantert tørr Riesling.
Ukens vin: Trimbach Riesling 2016
Trimbach i Alsace har holdt på med vinproduksjon siden 1626. Det er snart 400 år med erfaring. Og for så vidt typisk alder for mange tradisjonsrike vinhus i dette romantiske området i det nordøstlige Frankrike.
Det mange ikke er klar over er hvor stort mangfold det er i lokalt jordsmonn. Det gir mange muligheter å spille på for vinmakerne, men gjør det også mer komplisert å velge en vin herfra.
I tillegg er det altså dette med restsukkeret. Området har vært en kasteball mellom Frankrike og Tyskland i århundrer, og litt av det tyske henger i i form av restsukker. Også når det er unødvendig, gitt dagens kulinariske valg rundt om i verden. Men de mange turistbussene med folk fra Sentral-Europa som besøker de idylliske landsbyene fulle av bindingsverkshus, har fortsatt mage av den eldre garde som vil ha det slik det var. En litt fet Pinot Gris til gåseleveren, som er en av områdets spesialiteter.
For å være mer konsumentvennlige, begynte noen produsenter å merke flaskene med en slags søthetsgradsfølelse. Sødme har ikke bare med restsukker å gjøre, men også med syrenivå å gjøre. En vin med høyt restsukker og høyt syrenivå, kan eksempelvis smake tørrere enn en vin med lavere restsukker og lavt syrenivå. Derfor var det munnfølelsen man prøvde å få frem på baksideetikettene. Dette har man nå gått bort fra, igjen. Sikkert under påtrykk fra myndighetene, enten i Frankrike eller EU. Det ble vel for upresist.
Alsace-druene
Det er hvitvin som gjelder. Riesling, Silvaner, Gewurztraminer og Pinot Gris. Også for Trimbach. Mange mener Trimbach lager verdens beste Riesling. Clos St. Hune. På bestillingsutvalget i mai lanseres legendariske Clos St. Hune 2014, som muligens er den beste Rieslingen jeg noensinne har smakt. Rundt 2000 kroner koster den og innkasserer 95 poeng i min bok.
Men for menigmann må vi nok lengre ned i prishyllene, og her skilter Trimbach med sin vanlige Riesling. Den har vært i polhyllene siden unionsoppløsningen. I hvert fall virker det slik. Mens vi altså ikke vet hvordan Alsace-produsentenes Riesling-viner smaker, så vet vi det når det gjelder Trimbach. Her er det ikke noe restsukker, der det ikke er nødvendig. Deres Riesling 2016 er beintørr, og har den grønne eplekarakteren som kommer frem når friskhet og syre dominerer.
2016 var et vanskelig år, så man kan forvente en kvalitetsøkning når årgangen byttes ut. Men dette er en bra vin.
Her er familien Trimbach i et bilde som nå er noen år gammelt. F.v. Jean, vinmaker Pierre er mannen med bart, bak står Anne som driver med salg, Hubert til høyre. Foto: Trimbach.88801
Trimbach Riesling 2016
Alsace, Frankrike
195,– kr (basis)
85 poeng (terningkast 6)
2016-årgangen var vanskelig, og vinene herfra er magrere i stilen, men også tørre. Så her er vi nede på grunnfjellet, smaksmessig sett. Med grønt eple og syrlig mineralitet. Delikat og mineralsk vin som har modnet flott. Passer til: Fisk, skalldyr.
Stenberg & Blom AS
5780001
Riesling Clos St. Hune 2014
Alsace, Frankrike
2 000,– kr (bestilling)
95 poeng (terningkast 6)
En fantastisk vin fra en fantastisk årgang. Mineraler og en subtil duft starter dette regisserter smaksforløpet. Alt veldig kniplingsaktig og finslepent. Syrene henger fint sammen med en svak, epleaktig steinfrukt. Grønn, ennå. Ung i stilen. En liten evighetsmaskin bak denne. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr, aperitif.
Stenberg & Blom AS