Et knippe glass. F.v. Riedel, Zalto burgunderglass, Brocard Chablis Vau de Vey 2018, Zalto universalglass og JR+RB universalglass. Det aller nyeste tilskuddet. Foto: Geir Salvesen

Dette er en ultra-kul vin i et nytt, ultra-hot vinglass

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Et nytt vinglass har slått seg opp og frem, og skryter av at man ikke trenger noen andre. Hørt det før? Vi prøver en Brocard Vau de Vey Chablis 1.er Cru i et glass signert Jancis Robinson og Richard Brendon og ser hva som skjer.

Ukens vin: Brocard Chablis 1.er Cru Vau de Vey.

Mange startet med et IKEA-glass til 10 kroner stykket. Eller noe sånt. Det gjorde jeg også. Ettersom vininteressen økte og økte og økte, endte mange opp med Georg Riedels fantastiske serie av glass med en glasstype til de fleste kjente druetypene. Og hvor det til og med var delt opp i om det var modne eller unge viner. Skapene ble fylt opp. Tusenlappene fløy. Det var det beste som fantes. Jeg kjøpte det jeg hadde råd til.

Så kom Zalto. Ultra-tynne, munnblåste og håndlagede krystallglass uten bly som var som en fjær å holde i hånden. Både den lave vekten og utformingen ga nye dimensjoner til smakene og lokket frem smak der det var minimalt fra før. Litt mineraler med alkohol og syre – og man fikk straks et velkomment tilleggsstreif av forsiktig frukt som dukket opp ingensteds fra. Og som ikke var der med Riedel som plutselig var som en blyklump i hånden.

De tre hovedtypene var et hvitvinsglass, et universalglass. Og et burgunderglass med svært vid bolle. Pluss da et champagneglass.

Da noen tidligere i vinter dukket opp med et nytt glass som angivelig skulle være bedre enn alle de andre, mente jeg de burde gå og ta seg en bolle. Jeg var fornøyd med mine Zaltoglass, som også er blitt Vinmonopolets referanseglass under pressesmakningene. 

Et knippe glass. F.v. Riedel, Zalto burgunderglass, Brocard Chablis Vau de Vey 2018, Zalto universalglass og JR+RB universalglass. Det aller nyeste tilskuddet. Foto: Geir Salvesen

Glasset, som er et samarbeide mellom glasskonstruktør Richard Brendon og den britiske vinguruinnen Jancis Robinson, MW, er – til min store overraskelse – blitt veldig bra og er blitt en ny favoritt hjemme i stuen. Det er flere grunner til det. Tulipanformen er klassisk og nær optimal, det lar seg lett plassere i oppvaskmaskinen, balansen i hånden er flott og noe nær perfekt. Og så har glassdesigner Brendon hermet etter Zalto i å lage svært tynne stilker og svært tynt glass. Det er munnblåst, selvfølgelig. Man får den letthetsfølelsen og hjernen blir skjøvet i riktig retning. Det er jo faktisk der smaken skapes. Men er det best på alt?

Chablis er en av vinverdenens mest ekstreme viner. En klassisk Chablis har liten eller ingen «fruktighet», mer sjømineraliter, sjøluft, jod, syrlighet som kan gå over i lime eller grønne, syrlige epler. Her trenger vi all drahjelp som glasset kan gi. Og her viste det seg at med presentasjonen av Ukens vin, Brocards Vau de Vey, kom universalglasset til Brendon og Robinson litt til kort. Den enorme bollen i Zaltos burgunderglass løftet frem det som var av skjulte godsaker i vinen. Det var bedre enn det nye universalglasset for denne vinen. Og det var mye bedre også enn Riedels gamle, og mye tyngre, glass. Nå har også Riedel kommet med en tynnere serie der man har hermet etter Zalto i letthet, og de er blitt mye bedre. De har jeg ikke fått prøvd parallelt.

Men altså: Chablis Vau de Vey fra Brocard – best i Zaltos burgunderglass. For de fleste av de andre vintypene er Jancis Robinson og Richard Brendons produkt et herlig glass å bruke. Og bedre for Chablis-en i mitt smakseksperiment enn Zaltos universalglass.

I tillegg har andre også begynt med flotte glass. Sophienwald, er en av de andre nye kometene. Det ligner veldig på Zalto med ganske slette sider i bollen.

Riedel fås kjøpt mange steder, Zalto kan bestilles på nettet fra en norsk importør – ellers er de å finne hos Bache i Lille Grensen. Det nye universalglasset som kalles RB+JR kan bestilles hos vinimportøren Symposium. Det koster 390 kroner pr stk. Mye av dette fås også kjøpt på vinoclub.no, kan jeg se. Sophenwald koster f.eks 2300 for en six-pack.

Vinen

Et knippe glass. F.v. Riedel, Zalto burgunderglass, Brocard Chablis Vau de Vey 2018, Zalto universalglass og JR+RB universalglass. Det aller nyeste tilskuddet. Foto: Geir Salvesen

4416101
Brocard Chablis 1.er Cru Vau de Vey 2018
Bourgogne, Frankrike
Kr 299,-
Karakter: 6 (89 poeng)
Svakt grønnstreif på farge, frisk sjømineralitet på duft, samme i smak. Elegant, syrlig og kompleks vin med underliggende mineralitet og renhet gjennom hele smaksbildet. Streif av lime og grønne epler. 13 volumprosent alkohol gir også litt rundhet og fylde og illusjonen av sødme og frukt. Passer til: Sashimi, sjømat og finere gastronomi.