Det minner ikke om noen annen vingård jeg har sett. Et gammelt fiskemottak som nå er vingård og restaurant. Gjett hva som står på menyen. Foto: Produsenten.
Ukens viner:
Fryer’s Cove Chenin Blanc 2022-2023, Coastal region, Sør-Afrika
Fryer’s Cove Grenache Cinsault 2022, Coastal region, Sør-Afrika
Tre timer nord for Cape Town, i retning av Namibia, ligger byen Clanwilliam og et fjell/åsrygg som heter Skurfkop der Eben Sadie lager en av Sør-Afrikas mest navngjetne Chenin Blanc-viner. Skurfberg. Også Chris Alheit henter druer fra dette området til sin Magnetic North Chenin Blanc. Helt opp til nå trodde jeg at dette var de nordligste vinmarkene i Sør-Afrika. Men nei. Lengre opp langs kysten ligger Fryer’s Cove, som egentlig er et gammelt, nedlagt fiskemottak, men som nå er omgjort til en vingård og restaurant. Med vinmarker 500 meter inn fra det kalde Atlanterhavet.
-Vi har gjerne bare 20-22 grader i luften her om sommeren, så modningsperioden blir svært lang. Mens man normalt høster i februar, er vi her langt uti mars, forteller vinmaker Liza Goodwin som har flyttet fra Durbanville utenfor Cape Town til dette stedet langt oppi huttaheiti. 4-4,5 timer fra Cape Town i god speed.
På grunn av nærheten til sjøen får man intense smaker i de svært små bærene.
-Og så har vi det spesielle her at druene er modnet av solens UV-stråler på grunn av tåken som hindrer mye av sollyset i å trenge igjennom, sier Goodwin.
Alt dette gir høye syrenivåer, på rundt 6,8-7g pr liter, som er typisk for krispe, tyske Rieslinger. Men på grunn av de lokale forholdene blir det ikke så lav ph, pussig nok. Dette gir en spesiell munnfølelse. I tillegg til at man kan sverge på at det er noe naturlig salt i de vinene. Kan man finne sjøen i dem?
-Ja, det vil jeg mene. Vi har målt at det hvert år kommer ca 50 kg med havsalt på planter og druer pr hektar. Det gjør også at vi ikke trenger å sprøyte så mye. Saltet hindrer plantesykdommer, men vi må også ha en del stell av plantene for å hindre råte.
I tillegg er det fugleproblemer. Det er ørkenaktige forhold i innlandet og dyr og fugler har lite mat, så de koser seg med druene, hvis de kan komme til. Nett er derfor nødvendig i modningsperioden.
Vinstilene herfra er intense. Bare 5-6 tonn pr hektar. Det er ekstremt lav avkastning, og sammen med de kjølige aromaene får man her noen unike smaker.
Fryer’s Cove Chenin Blanc 2022-2023 (16995401)
Coastal region, Sør-Afrika:
Dyp strågul, duft av sjø, salt og kvede. I smaken også et hint av salt, med en spennende kontrapunktisk smak av solmoden – men ikke søtlig – plommefrukt, også litt syltet, syrlig sitrus i finish. Appelsinblomst og sitron. Det finnes ingen make til denne. Passer til: Grønnsaker, fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, skalldyr, pizza / pasta, krydret/asiatisk/spicy, salat, sushi / sashimi, spekemat.
Bestillingsutvalget.
Palmer Fine Wine AS
Kr. 249.90
88 poeng
Fryer’s Cove Grenache Cinsault 2022 (16995501)
Coastal region, Sør-Afrika:
En utrolig velduftende rødvin. Lag på lag av lukter. Ganske lys på rødfargen, som det seg hør og bør en Grenache. Tynt skall, akkurat som Pinot Noir. Duften har et lite animalsk tilsnitt med bark, oliven, så kommer det moreller og rødbærsfrukter. Veldig ren i smaken som er middels fyldiig, men med klart solmodne druer i bunnen. Den er både elegant og litt kraftig og konsentrert, uten at alkoholen er for høy eller vinen er for svær. En forfriskende note i midtpartiet. Forbløffende kombinasjon. Passer til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, storfe, småvilt og fugl, pizza / pasta, bbq/grillmat, lam, and, spekemat.
Bestillingsutvalget.
Palmer Fine Wine AS
Kr. 249.90
87 poeng