Bak alle de berømte vinnavnene i Bourgogne, slik som denne med verdens beste hvitvin i skråningene bak, altså Montrachet, er det mindre kjente landsbyer som nå leverer en skikkelig god kvalitet til overkommelige beløp. Foto: Geir Salvesen
Strukturerte, røde burgundere. Høres ikke det godt ut? De passer veldig godt til et andebryst eller to. Mercurey er landsbyen å gå til når man vil ha gode viner. Og ukens vin er faktisk billigere i Norge enn i Frankrike!
Ukens vin: Domaine Mia Mercurey Les Caudroyes 2019, Burgund, Frankrike
En finleser av ord og semantiske betydninger vil selvsagt hekte seg opp i begrepet «strukturerte». En liten varselbjelle ringer kanskje også? Strukturerte viner er gjerne et finere ord for «faste» eller «tanninrike» viner. I Bourgogne vil en ung Pommard være strukturert. Det er slik de er. Tanninene er metalliske, nesten. Vinene er mørkere.
Tradisjonelt har også Mercurey-appellasjonen hatt den merkelappen. Altså litt tøffe tanniner som trengte tid til å slipes ned. Var vi heldige, var det også en dose fruktighet med på kjøpet, men i litt rustikk retning.
Dette litt grove preget har mange vinprodusenter nå greid å overkomme. I hvert fall ganske mye. Slik som i denne ukens vin som er en nyhet i Basisutvalget i november. Domaine Mia var helt ukjent for meg, men navnet står for eierinnen, Mia Subotic. Som har en kjeller i Nuits-St.Georges, men som da åpenbart har tilgang til druer fra Mercurey og også Rully. Domaine Mia Mercurey Les Caudroyes, som den heter, er også økologisk sertifisert, men det betyr mindre enn at produsenten har greid å pakke deilig, fiolduftende frukt med røde bær i munnen og den lille motstanden i form av tanniner som formelig roper etter … noe fett. Produsenten foreslår gryteretter og Boeuf Bourgignon til denne, og det kan være utmerket. Spesialosten Brillat Savarin er også med på anbefalingslisten. Men det spørs om ikke et andebryst ville ha vært likså godt. For da har man fettet som disse tanninene kan gå løs på. Fettet mildner også opplevelsen av tanniner i munnen.
Bak alle de berømte vinnavnene i Bourgogne, slik som denne med verdens beste hvitvin i skråningene bak, altså Montrachet, er det mindre kjente landsbyer som nå leverer en skikkelig god kvalitet til overkommelige beløp. Foto: Geir SalvesenDet er en vin som prøver å ri to hester, med bra resultat. Den ene hesten heter generøs rødbærsfrukt. Den andre heter struktur. Og så er den litt hjulpet av den herlige 19-årgangen. Det er ikke en årgang for evigheten, men en som man kan drikke med godt resultat allerede nå.
Og hvis du har vært i Bourgogne/Burgund i det siste (kjært barn har to navn), vet du at prisene der er blitt helt ufattelige. Jeg var der bare for en måned siden, og det kostet penger nesten bare å se på flaskene. Ok, så er det litt overdrevet, men det som ikke er overdrevet er at prisene hos produsentene også er høye. Omtrent like høye som i butikkene. Ukens vin ligger for salg på produsentens nettside for 34 Euro. Tilsvarende 347 kroner med valutakursen i skrivende stund (10,22). I Norge koster den 320. Med andre ord kunne en franskmann- eller kvinne ha spart 27 kroner flasken ved å kjøpe den i Norge i stedet for. Det hadde nok ikke rukket langt i feriebudsjettet med vårt prisnivå ellers, men det sier litt om utviklingen. Før bar folk seg skakke på flasker de hadde kjøpt dyrt utenlands, for de trodde at alt var så mye billigere der. I dag er det ikke nødvendigvis noe poeng å kjøpe i utlandet, spesielt ikke når man risikerer å søle ned dressen eller kjolen i en koffert der en rødvinsflaske har sprukket etter en ublid behandling.
Bak alle de berømte vinnavnene i Bourgogne, slik som denne med verdens beste hvitvin i skråningene bak, altså Montrachet, er det mindre kjente landsbyer som nå leverer en skikkelig god kvalitet til overkommelige beløp. Foto: Geir Salvesen4003158
Domaine Mia Mercurey Les Caudroyes 2019
Burgund, Frankrike
Kr 319,90 (Basisutvalget)
Karakter: 6, Poeng: 87
En virkelig fin burgunder, med bra trøkk fra den åpne 2019-årgangen, miks av mørke og røde bær i frukten, mest røde, moreller, god konsentrasjon. En dose runde – men allikevel merkbare – tanniner i sluttfasen, men helt greit omsluttet av frukten. Matvin. Passer til: Småvilt og fugl, storvilt, storfe, and, bbq/grillmat, lam og sau.
Winederful AS