Old wine bottles

Billig og Bordeaux, går det an?

Del på Facebook

Verdens ledende vindistrikt er kjent for vakre slott, storslagen og kostbar vin. Men den medaljen har flere fremsider.

Det har seg slik at selv om Bordeaux lager noen av verdens mest ettertraktede og kostbare viner som vinsamlere og kjennere løper mann av huse for å fylle kjelleren, så finnes et annet Bordeaux også. Og det Bordeaux er langt mindre kjent for mange, men er minst like spennende. Bordeaux er nemlig et oppkomme av rimelige viner som er utrolig anvendelig til mat. Og du finner rimelige tørre hvite, røde, rosa og søte varianter. Bordeaux har hele spekteret. Og en annen hyggelig ting, mange av disse lagrer også godt. De hvite vinene fra Bordeaux står seg til asparges på en måte som knapt noen annen vin i verden kan matche. Årsaken er enkel, den litt fete men veldig grønne aspargesen matcher den fete semillonen som får friskheten og grønnheten av sauvignon blancen. Det aller meste av både tørr og søt hvit bordeaux er en blanding av disse to. En oversett men fremragende matvin med kvaliteter man ofte betaler langt mer for. En av verdens beste tørre hvitviner er faktisk fra Bordeaux. Hvit Haut-Brion blanc, alternativt La Mission Haut-Brion blanc, etter hvem man spør. Og som har vært heldig nok til å smake en eller begge disse sjeldne dråpene. Hvit Bordeaux er undervurdert. Fantastisk til østers, hvit fisk, cæsarsalat, hvitt kjøtt, kamskjell og ikke minst sjøkreps.

De røde lagrer gjerne godt, helt ned på ganske så lavt prisnivå. Og her er det mang en herlig vin og gode kjøp, faktisk noen av de beste fra Frankrike om man snakker pris kvalitet. Lite slår Bordeaux til lam og storfe, men de litt fyldigere regionene og kommunene er fremragende til vilt også. De rosa er gjerne noe mer vinøse og dermed matvennlige enn de aller letteste utgavene og det blir bedre og bedre musserende fra regionen. Og sist men ikke minst, deilige søte som en perfekt avslutning på måltidet. Få har mer å by på enn Bordeaux, i hele spekteret. Regionen som ble berømt da den siste hertuginnen av Aquitaine giftet seg med hertugen av Normandie i 1152. Han ble konge av England to år etterpå og dermed var handelen i gang. De engelske kongene var hertuger av Aquitaine i århundrer etterpå med påfølgende eksport av vin til England og Nord-Europa.

Messens fokus er vin fra Bordeaux under 400,- per flaske arrangert av Commanderie de Bordeaux’ Oslo avdeling og Norske Vinklubbers Forbund. Dette for å vise deg hvor uendelig mye flott denne regionen har å by på som ikke koster skjorta. Her er det bare å kaste seg ut i en oppdagelsesreise som kan gi mange spennende nye funn. For min del er det lite som slår selv enklere Bordeaux etter noen år på langs. Jeg er ikke alene om det, vi har blitt det største eksportmarkedet for en rekke viner fra Bordeaux. Nordmenn har kastet seg på en ny Bordeauxbølge som følge av at stadig flere importører har begynt å jobbe seriøst med regionen. Da jeg begynte å skrive om og holde Bordeauxsmakinger for over femten år siden var det ikke så mange som brydde seg stort om regionen her på berget, og jeg ble raskt Bordeauxmannen. I dag ser jeg en helt annen iver og utvalget har vel aldri vært bedre. Her er det bare å finne seg noen nye favoritter!

Bordeaux-messen i 2019 finner sted på Gamle Logen i Oslo og arrangeres av Norske Vinklubbers Forbund i samarbeid med Commanderie de Bordeaux.
Påmelding: https://www.deltager.no/bordeaux_vinfestival_2019_05032019