Crus of Barolo

Del på Facebook

Levi begynner med å sammenligne Piemonte med Burgund, det finnes mange produsenter med retten til å sette DOCG-merket på vinene sine, men man bør kjenne sin produsent for å finne de med høy kvalitet sier hun. En måte å se etter de beste vinene er å se etter MGA (menzione geografica aggiuntiva) merket, dette er vinhus som har tatt til seg en streng tilleggsappellasjon og tilsvarer det franske Cru. Piemonte er faktisk den regionen med mest områdebeskyttet vin, hele 85% av vinene produsert her er enten DOC eller DOCG. 44,579 hektar vinmark er fordelt på rundt 20.000 vinhus, hvorav kun 280 av de er industrielle selskap og 54 er kooperativer. De tre hovedområdene i Piemonte er Langhe, Roero og Monferrato, alle tre beliggende sør-øst i regionen. UNESCO satte i 2014 Langhe-Roero og Monferrato på verdensarvlisten, noe som sier litt om hvor viktige disse vinområdene er for Italia.

Smakingen begynner i Roero, hvis navn en gang kom fra en velstående familie i middelalderen og nå er navnet på tre landsbyer i området samt vinen Roero DOCG. Her gror man druen Nebbiolo på den røde siden og Arneis på den hvite. Jorden er preget av sand og limestone, samt fossile skjell og klimaet her har faktisk blitt ørlite kaldere her de siste årene i motsetning til mange andre steder, kan Liora fortelle.

​Alle vinene vi smaker er dobbeltdekantert og fått luft minst en time. Alle er også enkeltvinmarksviner (logisk nok unntagen den som heter «tre vigne»).

Malabaila di canale Roero riserva DOCG Castelletto 2013

har et godt preg av mørke bær, krydder, pepper, litt utviklede toner av teblader og fat. Den er syrepreget med en del tanniner, lang og lovende ettersmak. Trenger en del tid til i kjelleren.

Malvirà Roero Reserva Mombeltramo 2012

(Finnes på Vinmonopolet i 2006-årgang) har aroma av røde og mørke bær, god frukt, krydder, florale toner og fat. Den er kraftig og krydret på smak, har fin frukt, kompleks og lang ettersmak med bestemte tanniner. Utvikler seg fint fremover.

Malvirà Roero Riserva Trinità DOCG 2009

har et fint utviklet preg på nesen, røde og mørke bær, krydder, fat og jordsmonn. Den er kompleks med god syre og tanniner, lang og tørr ettersmak. Kan drikkes nå men utvikles også fint videre.

Giacomo Vico Nebbiolo d`Alba Valmaggiore 2012

kommer fra Alba helt sør i Roero. Vinen har en kompleks og spennende aroma, god frukt, litt utviklet og godt krydderpreg. Den er rund på smak med fin syre og gode tanniner, delikat bærpreg i en lang ettersmak.

Travaglini Gattinara Tre Vigne 2011

(Kommer i 2010-årgang på Vinmonopolet) kommer fra Gattinara nord-øst i Piemonte, det var en gang mer kjent enn både Barolo og Barbaresco. Nå er det store muligheter til å gjøre gode kjøp på viner fra Gattinara da de ikke har samme prisnivå som de mer kjente vinene. En annen fordel er at de ofte har tidligere drikkevindu enn Barolo, til tross for å være veldig lagringsdyktige. Vinen har en aroma av røde bær, jordbær, fint preg av jordsmonn, litt utviklede toner med tørket frukt. Den har god frukt på smak, delikat bærpreg, elegante smaker av jordsmonn i en lang ettersmak. Drikkes meget godt nå men kan også lagres.

Cantina Fratelli Ferrero Barolo Gattera 2013

kommer fra La Morra, hvor nabolandsbyen er det kjente Barolo. Vinen har en aroma av mørke bær, kirsebær, krydder, lakris, florale hint og fat. Den sitter godt i munnen med god syre og bestemte tanniner. Trenger lagring men viser godt potensiale.

Cantina Fratelli Ferrero Barolo Manzoni 2013

har en veldig krydret nese, fin frukt i bakgrunnen, noe animalske toner og tørkede blomster. Den er noe lukket enda og trenger mer tid, meget strukturert og sitter godt.

Garesio Barolo Cerretta 2013 kommer fra Serralunga d`Alba.

Vinen har en spennende nese med veldig fin frukt, litt utviklede toner og krydder. Den utmerker seg med et deilig hint av sødme, fortsatt ung men drikkes godt nå, kan selvfølgelig lagres lenger. Meget god og lang.
Garesio Barolo del Comune di Serralunga d’Alba 2013 har lette og fine bærtoner, aromatisk med florale toner, krydder og lakris. Den er konsentrert på smak, balansert og sitter godt. En flott introvin.

Negretti Barolo Bricco Ambrogio 2011

, også fra La Morra. Kompleks og fin aroma med delikat frukt, kirsebær og krydder. Den har god konsentrasjon på smak, fremstår meget velbalansert, god syre og tannier, sitter meget godt i munnen. Meget god vin som tåler minst 20 år i kjelleren.