La Sereine? Det er den lille elven som renner pent og pyntelig midt i den pene og pyntelige Chablis-landsbyen. Foto: Geir Salvesen

Dette er en ypperlig Chablis, altså

Kooperativ er vanligvis ikke det man er på jakt etter i vinverdenen. Men det er klare unntak. Som La Chablisienne med deres herlige La Sereine. Til og med med modenhet og noen år i flaske.

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Ukens vin: La Chablisienne La Sereine 2019, Frankrike

 De fleste Chablis-produsenter pøser dråpene sine ut på markedet så fort det overhodet lar seg gjøre. Og når det gjelder viner som ikke skal innom fatlagring, så er det ferskvare man som regel får. Det er fryktelig dumt, fordi en klassisk Chablis har godt av litt lagring og modning. Ellers er den ganske stum og intetsigende i uttrykket. Bortsett fra at den leverer litt grønt eple, våt stein, sjø, hvis man er heldig.

Mange vinmonopol-utsalg har masse igjen av 2018 La Sereine fra vinkooperativet La Chablisienne i – ja, du gjettet riktig – Chablis. Men nå er også 2019 i anmarsj, og når disse linjer leses er det kanskje akkurat det man får. 2019 er kanskje ørlite varmere i stilen enn vakre 18, men det blir jo uansett ikke så veldig varmt i Chablis, vanligvis. 2003 var definitivt et unntak.

Men hva er det man får med litt modning, da? Jo, en roligere, mer integrert smak, av og til med duft av ullsokker og honning! Joda, jeg vet at ullsokker kanskje ikke er det man er på jakt etter, men på merkelig vis funker det fint. Og den honningen er jo ikke supersøt, da. Bare et lite, kledelig anstrøk over det friske. Modningen gjør at vinen kommer mer sammen. Akkurat som vi kommer mer sammen når vi blir eldre… Forhåpentligvis.

La Sereine. Hva ligger i et navn? Jo, her noe veldig viktig. Det er navnet på den grunne elven som renner gjennom byen og som var for grunn til at vikingene kunne ro sine langskip oppover og tyne lokalbefolkningen for vin og kvinner og gods og gull og at det var derfor det ble plantet druestokker her. Det er i hvert fall det som vinguru og historiker Hugh Johnson skriver i sin bok History of Wine.

Denne Chablis-miksen fra vinkooperativet La Chablisienne er et knakende godt kjøp selv om prisen nå er klatret over 200 kroner. Jeg lurer også på om ikke den fortjener 87 poeng. Men det er jo ganske mye, da… På grensen.

La Sereine? Det er den lille elven som renner pent og pyntelig midt i den pene og pyntelige Chablis-landsbyen. Foto: Geir Salvesen

 

3084001
La Chablisienne Chablis Cuvée La Sereine 2019
Burgund, Frankrike
214,90 kr (basis)
86 poeng (terningkast 6)

Strågul, med typeriktig duft av epler, mineraler, kalk. Fortsatt frisk, stålaktig midtparti, til tross for varm vinårgang. Middels fylde. svakt utviklet. Herlig og ikke for dyr Chablis som alltid leverer. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr.
Fondberg AS