Dette var knippet med billigbobler i mainyhetene. 2008 solgte ut. Foto: Geir Salvesen

Du har alltid noe å feire! To sjampiser på to prishyller

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Er det mulig å få en ekte Champagne til under 230 kroner? Ja, hvis den heter Montaubret. En nykommer i Norge. Men ekstra piff blir det hvis du går opp til Alfred Gratiens årgangschampagne Blanc de Blancs. Det er alltid noe å feire. Sommeren, f. eks. Nye tider med nye muligheter.

Ukens viner:

  • Montaubret Brut, Champagne, Frankrike
  • Alfred Gratien Blanc de Blancs Brut 2015
    Champagne, Frankrike

Én ting er sikkert. Prisene på det meste av vin har gått opp. Champagne har gått opp. Gul Enke, også kalt Veuve Cliquot for de fransk-vovede, koster nå 470 kroner! Men du kan faktisk få Champagne for under halve den prisen. F. eks Montaubret Brut som virkelig skar igjennom i mainyhetene med en vintage 2018 til bare 320 kroner. Og en Brut basert på Pinot Noir 90 prosent til 230. Kr 229,80, for å være nøyaktig.

Er det mulig å få drikkelig Champagne til den prisen? Ja, det er det. Forskjellen på den og de dyre er at alt er dempet ned, og mer nøytralt. Men det er epler, sitrus, brødbakst, litt kalkmineralitet. Vinen har gjennomgått delvis malolaktisk gjæring, har vært to år på bunnfallet før degorsjering. Litt lav syre som gir en dempet syrlighet og en relativt bløt smak.

Dette var knippet med billigbobler i mainyhetene. 2008 solgte ut. Foto: Geir Salvesen

Hva får du hvis du i stedet for en Gul Enke legger på en hundrelapp? Ja, da skjer det saker og ting. F. eks hvis du velger årgangschampagnen til Alfred Gratien, Blanc de Blancs 2015. En lynende syre, en konsentrert, syltet sitrusfrukt, et fyldig midtparti som toppes med skikkelig lengde i finish. Klart over 90 poeng, 92, ble det denne gang etter at jeg ga den 91 i januarsmakningen.

Det du får med Gratien er altså presisjon, konsentrasjon, friskhet. Superb hvis det er noe som skal feires og du skal ha noe god sjømat til.

Dette var knippet med billigbobler i mainyhetene. 2008 solgte ut. Foto: Geir Salvesen

13061201
Montaubret Brut, Champagne, Frankrike
229,80 kr (bestilling)
86 poeng (terningkast 6)
Nytt Champagnehus med lave priser, helt grei, litt nøytral eplefrukt, mineraler og pære også. Pen og rimelig Champagne. Forsiktig i stilen. Passer til: Sushi / sashimi, skalldyr, spekemat, fisk, aperitif.
Exciting Wines AS

1608001
Alfred Gratien Blanc de Blancs Brut 2015
Champagne, Frankrike
570,70 kr (bestilling)
92 poeng (terningkast 6)
Dyp strågul, energisk syrlig, konsentrert, syltet sitrusfrukt på duft, i smaken veldig syrlig ettersom den ikke har gjennomgått malolaktisk gjæring. Klart innslag av brødbakst, epler og fersken. Litt aldringspreg, noe som kler den godt. Veldig lang og frisk ettersmak. Passer til: Sushi / sashimi, skalldyr, spekemat, fisk, aperitif.
Winehouse Norway