God Chablis på boks er på vei ut på grunn av uår og frost. Men denne er det fortsatt noe igjen av. Foto: Geir Salvesen

En dårlig og en god nyhet fra Chablis

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Se godt på dette bildet, for det er kanskje siste gang du ser det. En Bag-in-Box Petit Chablis fra velrenommerte Fevre i Chablis.

Ukens vin: William Fevre Petit Chablis 3 ltr Bag-in-Box

Ikke lett å være vinmaker, nei. Og ikke lett å være vinmaker i Bourgogne og Chablis de siste årene. Varme, etterfulgt av kulde, etterfulgt av frost, etterfulgt av hagl. Så veldig varme, igjen. Følgen har vært kraftig reduserte avlinger, mindre druer. Og økte priser.

Økte priser, ja. Det er ikke så mange år siden man kunne få en vanlig kommune-chablis til rundt 150 kroner. Nå snakker vi 200 og oppover. Noen ligger rundt 300. 1.er Cru er vanlig rundt 400, selv om man kan få dem billigere også.

Dette har ført til at produsenten William Fevre ikke lenger kommer til å føre 3 liter Bag-in-Box fra Petit Chablis-appellasjonen. Boksen her er basert på druer fra 2019 der vinen har ligget på tank til i år.

Hva den gode nyheten er? Vel, denne siste boksen er blitt satt ned i pris og koster nå 650 kroner. Det skulle bli litt over 160 kroner flasken, utregnet på 4 flasker pr boks. Og da er vi nede i gode prisområder igjen. Så lenge det varer. Og det varer jo ikke lenge.

Hva får man for disse boksepengene? Jo, en vinstil som faktisk er litt forsvinnende også i Chablis. En renhet og en vekt på mineralitet som nå blir overdøvet av mer modne vinstiler og der litt av Chablis-stempelet forsvinner. De er fortsatt gode, men kan minne til forveksling om enkelte kjølige vinfettere fra f. eks Mâcon-området i det sørlige Bourgogne.

I og med at Chablis-viner spiller på så få strenger (litt sitrus, litt mineralitet, litt grønne/gule epler) er det viktig at strengene spiller det de skal. Og det gjør de i denne boksen. Men fyldig er det ikke. Opulent er det ikke. Rikt er det ikke. Sødmefullt og rundt er det ikke. Og det jeg lurer på er om denne vinstilen vil få samme stilling i fremtidens vinkonsum som det har hatt. Man er nesten avhengig av litt matfølge, ellers blir det gjerne friskt og syrlig.

Men vil du ha et friskt pust fra Chablis, til en fin pris, gjør denne jobben.

God Chablis på boks er på vei ut på grunn av uår og frost. Men denne er det fortsatt noe igjen av. Foto: Geir Salvesen

10714506
William Fevre Petit Chablis 3L BIB 2019
Bourgogne, Frankrike
649,90, kr (bestilling)
85 poeng (terningkast 5)
Blek grønngul, på duft nøytral og frisk med innslag av kalkmineralitet og våt stein, ikke noe særlig sjøtoner i denne vinen, middels fyldig, nøytral og ren og fin. Druene her har vokst på Portland-jordsmonn. Passer til: Sushi / sashimi, fisk, skalldyr, aperitif.
Robert Prizelius AS