To forskjellige, men gode, valg. Foto: Geir Salvesen

En herlig rosa duo

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

En distinkt og uttrykksfull rosé fra Andesfjellene i Argentina. En forsiktig Pinot Noir-basert rosé fra Tyskland. Er det noen fellesnevner? Nei, men de er gode på hver sin måte.

Ukens viner:

  • Groebe Pinot Noir Rosé 2020, Rheinhessen, Tyskland
  • Amalaya Rosado 2020, Salta, Argentina

I begynnelsen var det knock out. Den kjøttfulle, konsentrerte Amalaya fra Salta-området høyt oppe i Andesfjellene, mot en forsiktig tysker. Tysk rosévin er jo ikke akkurat det mest sentrale i vinens verden, er det vel? Men hør hva som så skjedde. Den begynte å vokse i munnen på meg. Ikke i noen ille retning. Snarere tvert imot, den litt tilbaketrukne friskheten ble tiltalende ettersom jeg tok en nipp nå og da gjennom noen dagers forløp. Jeg ville simpelthen ikke ha noe som dominerte. Bare noe som hadde frisk, syrlig men moden forsiktig fruktighet. Det fikk jeg gjennom Groebe Pinot Noir fra Rheinhessen.

To forskjellige, men gode, valg. Foto: Geir Salvesen

13038401 Groebe Pinot Noir Rosé 2020
Rheinhessen, Tyskland
189,90 kr (bestilling)
84 poeng (terningkast 5)
Lys lakserosa på farge, duften er blomsteraktig med roser og forsiktig antydede røde bær, i smaken litt rødbærsfrukt, god friskhet og fin, syrlig finish. Middels fyldig. Passer til: Sushi / sashimi, pizza / pasta, lyst kjøtt, fisk, aperitif, bbq/grillmat, lam og sau.
Excellars AS

To forskjellige, men gode, valg. Foto: Geir Salvesen

Salta

Hvis du ikke kjenner argentinske vinområder så godt, så kan de grovt  deles opp i tre – i tillegg til noe rundt Buenos Aires. Altså: Patagonia i sør, Mendoza i midten og Salta i nord. Det er i Salta at de virkelig høytliggende vinmarkene ligger, opptil 2500 meter. Disse vinmarkene fra produsenten Amalaya skal ifølge egne opplysninger ligge på rundt 1800 meter i fjellområder som nesten ligner på halvørken. Det er kunstig vanning ettersom det er lite nedbør i området.

Det skjer noe med druene i en slik høyde. De utvikler tykt skall som vern mot solens UV-stråling. Og så er det andre ting også.

Denne vinen har 95 prosent rødvinsdruer fra Malbec, pluss 5 prosent hvitvinsdruer – Torrontes.

To forskjellige, men gode, valg. Foto: Geir Salvesen

12689701 Amalaya Rosado 2020
Salta, Argentina
149,90 kr (bestilling )84 poeng (terningkast 6)
Interessant vin fra Salta, svak lakserosa, streif av jordbær og kirsebær og rogn, svakt tannisk og strukturert, touch av appelsinblomst, bacon og kjøttkraft, middels til god fylde, litt konsentrert, med tørr fruktighet. Passer til: Sushi / sashimi, bbq/grillmat, krydret/asiatisk/spicy, pizza / pasta, spekemat, lam, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk, grønnsaker, lam og sau.
Stenberg & Blom AS