En perfekt matvin?

Del på Facebook

Er du av dem som har satt bestemorstempel på sherry? Da bør du revurdere. Jeg fikk en aha-opplevelse for noen år siden, da jeg prøvde sherry til løksuppe. Himmelsk! Selv om jeg aldri har forsøkt sherry gjennom et helt måltid, er det noen som faktisk påstår at sherry er den perfekte matvinen. Den søte sherryen sparer du til desserten, men det er mange varianter tørr sherry som passer til middagen for øvrig.

Fino Sherry lages under et lokk av gjær som kalles flor. Dette forhindrer oksidering av vinen. Florgjæren bidrar til en unik aroma, som ofte assosieres med umami, og gir vinen en behagelig struktur. Umamismaken passer fint til sushi, fisk, spekemat og andre soppbaserte retter. Amontillado Sherry er utsatt for oksygen, som bidrar til å gi vinen mer fylde og kompleksitet og smak av nøtter og karamell. Denne krever litt kraftigere mat, for eksempel en hummersuppe. Det samme gjelder Oloroso Sherry, som er hakket tyngre enn Amontillado. Desto kraftigere mat, desto kraftigere sherry bør man velge. En moden sherry som Oloroso kan ha ti år på baken før den kommer på markedet, og kan passe til røkt mat, okseragu, kanskje til og med glaserte kyllingvinger.

Hvordan smakingen er gjennomført

Styret i Norske Vinklubbers Forbund inviterte importørene til å delta på en test av juleviner. Dette resulterte i mottak av 264 vareprøver! For å komme oss igjennom alle vinene, fordelte vi disse mellom oss i styret, allierte oss med venner og bekjente og smakte oss igjennom alle vinene. Resultatene presenteres i en rekke artikler her på www.nvkf.no

Anbefalingene til bruksområde er det importørene som har gitt.

La Goya Manzanilla Pasada  
Produsent: Delgado Zuleta
Spania, Jerez
Druer: Palomino 100%,

Sherry
Bestillingsutvalget
Vmp.nr: 544702
Pris kr. 131,- for 0,375 l

Tørr sherry.
Flott mahogni farge. Klar. Syrlig duft av tørkede frukter. Lite sødme. Syrlig anslag med tørkede frukter. Balansert, kraftig og lang lagret Manzanilla. Til tapas; chorizo, ristede mandler med Cayenne f.eks.
89 poeng

Importør: Vinatura AS
Importøren foreslår denne vinen til julens kaker.

 

Williams & Humbert Don Zoilo Pedro Ximénez 12 YO Sherry
Produsent: Williams & Humbert
Spania, Jerez
Druer: Pedro Ximénez 100%,

Sherry
Bestillingsutvalget
Vmp.nr: 4879002
Pris kr. 140,- for 0,375 l

Søt sherry.
Basert på fargen kunne vi tatt det for å være en stout. Aromatisk med fiken, svisker og kanel. På smak rosiner, sjokolade, karamell. Veldig søt, fyldig og lang. En smak av engelsk jul!
87 poeng

Importør: Symposium

 

Pedro Ximénez Monteagvdo  
Produsent: Delgado Zuleta
Spania, Jerez
Druer: Pedro Ximénez 100%,

Sherry
Basisutvalget 2
Vmp.nr: 11222902
Pris kr. 153,- for 0,375 l

Søt sherry.
Mørk brun og veldig viskøs pga. sukker. Dufter av rosiner, sviskekompott; litt lær. Kraftig mørk rosin (sultana) og sviskekompott. Fin syre. Pent balansert og laaang. Deilig vin for dem liker PX. Alene, til is eller på is!
89 poeng

Importør: Vinatura AS
Importøren foreslår denne vinen til juletidens selskapeligheter.

 

Delgado Zuleta Monteagvdo Amontillado  
Produsent: Delgado Zuleta
Spania, Jerez
Druer: Palomino 100%,

Sherry
Basisutvalget 4
Vmp.nr: 12073502
Pris kr. 151,- for 0,375 l

Tørr sherry.
Flott, klar mahogni. Dufter av tre, nøtter, tørket frukt. Svakt syrlig. Kraftig smak av nøtter, tørket frukt. Konsentrert og syrlig. Lang, balansert og syrlig. Flott aperitiff til kraftige «smakebiter»
86 poeng

Importør: Vinatura AS

 

Valdespino Inocente Fino  
Produsent: Valdespino
Spania, Jerez
Druer: Palomino 100%,

Sherry
Bestillingsutvalget
Vmp.nr: 11887301
Pris kr. 230,- for 0,75 l

Tørr sherry.
Klassiker til løksuppe. Frisk og fyldig. På nesen finner vi ristede mandler og ristet brød med hint av frukt når vinen blir litt varmere. På smak kommer både eple, grapefrukt og sitrus tydligere frem. Fin ettersmak som balanserer det salte og bitre med hint av nøtter og karamell.
93 poeng

Importør: Good Beverage
Importøren foreslår denne vinen til varm mat, kald mat og til juletidens selskapeligheter.