Slik ser det ut i Marlborough-området helt nord på Sørøya på New Zeland hvor Glover-familien har sine vinmarker. Foto: Produsenten.

En sommerlig, rød friskus

Liker du en litt forfriskende rødvinstone? En med duftende kirsebær, hint av lakris og moreller? En som passer utmerket litt avkjølt nå om sommeren? Og som er i basisutvalget i Vinmonopolet? Her er det en god kandidat.

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Ukens vin: Zephyr Organic Pinot Noir 2023, Marlborough, New Zealand 

Når man leter etter et rimeligere alternativ til de etter hvert så dyre Pinot Noir-variantene fra Bourgogne, er det vanskelig å unngå New Zealand. De passelige temperaturene på Sørøya  kombinert med jordsmonn og andre lokale faktorer, har gjort at denne vanskelige druen kan trives også der. Den er ikke kalt «hjerteknuserdruen» for ingenting. Den må ha det akkurat passe. Ellers trives den ikke. For kaldt, så blir den metallisk og med grønne, uutviklede vegetale noter. Er det for varmt, svulmer den opp og blir til syltetøy.

Inn kommer da Pinot Noir fra New Zealand som en redning. I tillegg til varianter fra USA, Sør-Afrika og Australia.

I det gamle sammenlignings-spillet om hva som er best, Bourgogne eller noen av de andre, vil påkostet Bourgogne omtrent alltid være best. Men i budsjettsammenheng, og det er der de fleste er, vil rimelige viner fra andre steder være mer enn konkurransedyktige. Det er vanskelig å få den kvaliteten i Bourgogne til bare litt over 200 kroner. Men jevnt over vil en Bourgogne ofte ha mer jordlig dybde og kompleksitet enn mer saftaktige varianter andre steder fra.

Tidligere har jeg syntes at Zephyr har vært nettopp det, litt for saftaktig. Men denne siste årgangen 2023 sitter fint i munnen med passe alkohol, 13 volumprosent, sammen med en interessant lakristone som gir litt mer dybde på den kirsebærpregede, svakt sødmefulle frukten.

Mange av de beste vinene i verden kommer fra områder som ikke er så fruktbare og der vinstokkene må kjempe. Omvendt da med dette området nord på Sørøya der jordsmonnet er beskrevet som fruktbart. Ingen regler uten unntak, altså.

Zephyr Organic Pinot Noir 2021 (15858301)

Marlborough, New Zealand:

Rubinrød, fin og energisk duft av kirsebær. Også krydder og lakrisrot. Hintet av lakrisrot følger med over i smaken som er saftig og ren og krisp og typisk «New Zealandsk». Middels fyldig, har fått noe mer alkohol enn tidligere årganger, 13 volumprosent, noe som kler den. Rimelig allround Pinot fra sør. Passer til: Ost, fisk, lyst kjøtt, småvilt og fugl, lam og sau, spekemat.

Basisutvalget.

Symposium Wines AS

Kr. 224.90
86 poeng