Oransjevin kan være alt fra brun til gul - eller oransje. Foto: Geir Salvesen
Kanskje på tide nå å stifte bekjentskap med oransjevinene, hvis du ikke har gjort det før? Denne vinen fra Georgia har en ren og pen frukt, og burde ikke skremme noen. Bortsett fra Vinmonopolet som forlangte originaletiketten litt mer tildekket. Les mer om det.
Ukens vin: Rkatsiteli Dry Amber Wine 2019, Wine Thieves, Kakheti, Georgia.
Vinmonopolet satser på Georgia i sitt nyhetsslipp denne uken. To hvite viner (eller oransje, vil være det dekkende ordet) pluss tre røde. Endelig, kan man si, fordi det jo var her vineventyret begynte for ca 8000 år siden da noen for første gang begynte å stappe druer ned i krukker som ble gravd ned i jorden, knuse druene med staver, legge lokk på og vente til de naturlige gjærsoppene på druene hadde omgjort frukten til vin. Som nok smakte noe annerledes enn det vi har i dag, fordi vi vet mer om hygiene og diverse, men kanskje ikke så totalt annerledes.
I dag blir hvitviner rundt om i verden laget av grønne druer som blir presset og skallene kastet. Det gir rene og klare viner. De gamle georgiske vinstilene beholdt skallene og stilkene på alle druene, også de hvite, som dermed ble oransje når skalluttrekk og oksidasjon hadde gjort sitt. Og det gjøres fortsatt. Ambervin. Eller oransjevin. Det er resultatet. Det er vin laget som en rødvin. Det gjør at man får et streif av tanniner i oransjevinen, og det kan være uvant.
I Georgia er det det man drikker mest av. Det er det som passer de sammensatte festbordene med kjøtt, ost, brød, paier og det landlige bondekjøkkenet som fortsatt preger det interessante landet. Vin i seg selv er noe av det nærmeste man kommer en religion, faktisk. Det gjennomsyrer hele samfunnslivet på en måte som er helt særegen i verden, vil jeg si.
Oransjevin kan være alt fra brun til gul - eller oransje. Foto: Geir SalvesenUkens vin er laget på Rkatsiteli-druen, som for de fleste vininteresserte nok høres ut som et krater på mars, eller noe i den duren. Men det er en av de mest brukte druene, og den har en bra syre. Mysteriet med disse druene fra Kakheti-provinsen – som ligger lengst i øst – er at de vokser i glovarme omgivelser, men har som regel bare rundt 12, 12,5 volumprosent alkohol.
Den litt mer kuriøse del av denne lanseringen er at Vinmonopolet vendte tommelen ned for den opprinnelige etiketten, og krevde at flere kroppsdeler på vinkvinnen skulle amfora-dekkes. Slik som på dette bildet som viser de to variantene, den forbudte til høyre.
Oransjevin kan være alt fra brun til gul - eller oransje. Foto: Geir SalvesenVinmonopolet har funnet to greie oransjeviner, i den laveste delen av prissegmentet, men har på en eller annen måte greid å unngå topp-produsentene i Georgia. Jeg vil her trekke frem Gvaramadze, som lager strålende, komplekse og rike oransjeviner.
Det som særpreger disse georgiske vinene er at de er rene i stilen. Det er ikke som om man har stappet museskinn og gamle druer i en tank og rørt om og sett hva som skjer med aceton-noter og diverse uhygge. Det er mye rart som kalles oransjevin rundt om og som bare tiltaler de mest ihuga naturvinfantastene. Men her er det altså muligheter for å få rene smaker i teknisk vellagde viner.
Oransjevin kan være alt fra brun til gul - eller oransje. Foto: Geir Salvesen13372401
Rkatsiteli Dry Amber Wine 2019, Wine Thieves
Kakheti, Georgia
169,90 kr
86 poeng (terningkast 6)
Gyldengul på farge, elementer av lakk, kamferdrops, te, krydder, tørket aprikos, honning. En liten kjernebitterhet i finish. Grei inngangsbillett til naturvinene. Passer til: Pizza / pasta, spekemat, svinekjøtt, lyst kjøtt, lam og sau.
IB Fine Wines AS