Ventoux-fjellet er et landemerke i Sør-Rhône. Det er her ukens vin kommer fra. Foto: Geir Salvesen

Fin vin, grei til skrei

Ukens vin er en slags hyllest til en dempet vinstil som bare gjør jobben uten at man må sitte og prate om den i timevis. Møt La Vieille Ferme fra Rhône. God til torsken. Og skreien. Og mye annet.

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Ukens vin: La Vieille Ferme 2022, Sør-Rhône, Frankrike

Fin vin, ja. Hva betyr nå det? Ikke at den er blant de fisefine, snobbete, de vinene man kan diskutere i det vide og det brede. Men at den er anvendelig til så mye, den gjør jobben den skal, som er å være støttespiller og ikke hovedaktør i en samhandling med maten. Og disse Grenache-baserte Rhône-vinene gjør nettopp det.

Grenache, ja. En interessant drue, som i Frankrike stort sett brukes som blandingselement. Den er ofte hovedbestanddelen i en Ch.Neuf-du-Pape. Den er varmekjær, men gir ofte en sødmefull smak med rødbærsfrukt, bringebær, av og til med mørkere bærtoner. Av og til blir alkoholnivået ganske så høyt. Men det blir ofte balansert av den friskheten den også som regel har.

Så når nå den flotte skreien kommer sigende inn i norske farvann og etter hvert havner på våre middagsbord, melder spørsmålet seg selvsagt hva man skal drikke til den. Personlig kan jeg variere valget fra Pinot Noir til Valpolicella, til Barbera , til… ja, alle vinstiler som ikke har for mye tanniner eller lagringspreg. Inkludert Grenache. For det er primærfrukten man er på jakt etter her. Det hvite fiskekjøttet er for sart til å matches med kraftige viner.

Hvis det er klassisk norsk skrei med en eller annen form for syrlig smørsaus (som anbefales sterkt som vinvenn), nøytrale, kokte poteter og gulrøtter (husk at vinen vil smake best dersom de røttene ikke er overkokte og dvaske, men er litt al dente. Det betyr at ikke all stivelsen i gulrøttene er gått over til sukkerarter, noe som vil konkurrere med den fruktsødmen vi er på jakt etter i vinen.)

Ukens vin tilhører det prismessige bunnsjiktet i Rhône-dalen. Rundt 150 kroner. Den er på omtrent alle Vinmonopol-utsalg, jo, alle. Og den fungerer til skrei. Hvit fisk. Kylling. Pasta. Etc, etc.

La Vieille Ferme 2022 (3072601)

Sør-Rhône, Frankrike:
Sødmefull, lett og fiolduftende Rhônevin med fint fruktflesk i midtpartiet, mest røde bær, moden i stilen og ferskfrisk. Grenachedominert, 50 prosent. Ganske lik årgang etter årgang. Passer til: Fisk, svinekjøtt, pizza / pasta, lam. På basisutvalget.
Moestue Grape Selections AS

Kr. 152.90
82 poeng