Enkel og grei etikett på den vinen. Gatxa. Foto: Geir Salvesen

Gripende god Garnacha

Det vanskeligste når det gjelder vin, er å få kvalitet på de nederste pristrinnene. Her er det en som har greid det. Frank Smulders er mannen bak Gatxa Garnacha. En flott vin laget av druer fra eldgamle buskvinstokker i Navarra, Spania.

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

– Denne må du smake, sa mannen bak bordet og hellet oppi en funklende, fiolrød vin i glasset. Det var etter at jeg hadde smakt 70-80 andre før denne. En kikk på prisen, rundt 150 kroner, gjorde at jeg var en smule skeptisk. Garnacha eller Grenache, fra et kooperativ, til og med. Men på frukten skal treet kjennes, som det så riktig står, og det  var en rent ut sagt imponerende vin som kom i glasset. Ikke for at den var så mørk og svær og monumental. Nei, Grenache og Garnacha, som jo er samme drue på fransk og spansk, er heller tynn på farge, men kan av og til være som en smultring. Den har høy alkohol, og så mangler det en kjerne i midten. Den er jo en av hoveddruene i Rhône-dalen, og hvis du liker en Ch.Neuf-du-Pape, liker du denne druen.

Men her har vi en som er annerledes konstruert. Den er ikke så svær, men den er heller litt kjøligere, konsentrert, men på en litt fastere måte. Og den er laget av eldgamle buskvinstokker, noe som jo er et kvalitetstegn. Gatxa Garnacha er vinen. Mannen bak er Frank Smulders fra Nederland. Han ble Master of Wine allerede i 1992 og har jobbet med spansk vin siden den gang, blant annet. For en tid tilbake hadde han et oppdrag for ett av de lokale vinprodusentene og ble imponert av nivået på råvarene. Han startet opp sammen med en kollega Liskar Vinos, som han nå eier alene.

Frank Smulders er Master of Wine og har her laget et lite mesterverk, rimelig også. Foto: Privat

Her siterer jeg importørens faktaopplysninger:

Gatxa Garnacha er en ny, rimelig vin på siden av Liskar Vinos’ etablerte viner. De viktigste kvalitetsfaktorene her er ut over de mange gamle vinstokkene det unike klimaet som hersker i området. Vinmarkene befinner seg i Baja Montaña, helt nordøst i Navarra, på grensen mot Aragon. Høyden over havet er mellom 5-600 meter. Den kjølige vinden fra fjellene, Cierzo, bidrar til at vinstokkene produserer godt modne druer med lavere sukkernivå og høyere syrenivåer en i andre deler av Navarra.  Området er også relativt tørt, som bidrar til at druen kan dyrkes uten bruk av sprøytemidler. Jordsmonnet består hovedsakelig av kalkholdig leire, og vinene fremstår som konsentrerte, men med stor friskhet og kompleksitet, og veldig viktig med balansert alkoholinnhold..Årgangen 2022 av Gatxa Garnacha er basert på 100% garnacha, fra gamle frittstående vinstokker. Gjennomsnittsalderen på stokkene er mellom 40 og 50 år. Vinen er gjæret på betongtanker og lagret på de samme.  Vinen har 1,5 g restsukker pr liter, 5,15 g syre pr liter og holder 14% alkohol.

Hva skal man si? Dette er skikkelig gammelt. Mer enn 100 år er noen av de eldste vinstokkene bak denne vinen. Foto: Produsenten

Matmessig er denne vinstilen ganske så anvendelig. Prøv til lyst kjøtt, kylling, pasta, pizza, skinke, salater.

Gatxa 2022 (16687401)

Navarra, Spania Deilig, fleskete, kjølig rødbærsfrukt. Sjarmerende, litt fruktsødme i finish, aldeles strålende, faktisk. Passer til: Lyst kjøtt, svinekjøtt, småvilt og fugl, pizza / pasta, krydret/asiatisk/spicy, bbq/grillmat, spekemat. På bestillingsutvalget.
FERMENT

Kr. 149.90
85 poeng