Joda, slikt er å få maifornemmelser fra. Foto: Geir Salvesen

Herlige bobleviner til maifesten

Tre rimelige bobleviner er noe å trakte etter nå som maifestene står i kø. En av dem har til og med de norske fargene på etiketten. Tilfeldig? Neppe.

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Ukens viner:

  • Delorme Blanc de Noirs Brut 2022, Bourgogne, Frankrike.
  • Kleine Zalze MCC Brut Rose, Western Cape, Sør-Afrika
  • Bestheim Cremant d’Alsace Brut, Frankrike

Musserende viner er fortsatt ettertraktet blant nordmenn. Og både i høytidene rundt jul og nyttår, og nå i magnifikke mai, er det mange som tyr til dem. Altså både ekte Champagne og «vanlig» musserende. Som kan være laget etter Champagnemetoden, med 2.gangsgjæring på flaske og det ellers litt møysommelige arbeidet det er å bruke denne klassiske metoden. Men for Champagne har prisene gått som en rakett i været. Ikke bare fordi den norske valutaen er håpløst akterutseilt og euroen kjempesterk, men nok også forbi produsentene ser sitt snitt til å tjene mer penger på hver flaske. Det skal være luksus. Det er luksus. Men for en vanlig maifest kan det være likså lurt å spare penger ved å investere i en musserende som koster halvparten eller en tredjedel av ekte vare. Det er selvfølgelig noe med anledningen som må vurderes. Hvis det er vanlig festlighet hvor en rekke forskjellige mennesker kommer og der noen bryr seg lite om det, er det all grunn til å se på de rimeligere alternativene.

Delorme er en gammel kjenning. Laget bare på blå druer, har vi å gjøre med en karakterfull og litt kraftig vin. Med litt rosévintendenser… Vinen selger godt i Norge og produsenten har derfor laget et «norsk» bånd rundt flaskehalsen for å appellere enda bedre i disse maitider. Bestheim Cremant d’Alsace og Kleine Zalze er nyheter i Vinmonopolets mailiste, og begge er prismessig gunstige der de er havnet godt under 200 kroner. Kleine Zalze er en godt kjøp fra Sør-Afrika der prisen må være presset godt ned mot bunnen for komme på det nivået. Det er altså en rosé-musserende, men i bestillingsutvalget er det også kommet en meget bra vanlig musserende fra denne produsenten i Stellenbosch. Verdt å prøve.

Delorme Cremant de Bourgogne Blanc de Noirs Brut 2022 (9099801)

Burgund, Frankrike: Rosa- og kobberfarget. Dette er en vin som er laget på 100 prosent blå druer, Pinot Noir og Gamay i ca. 80/20 miks. Rik og spenstig med god lengde, frisk smak av bringebær og moreller, innslag av sitrus. En fulltreffer som er blitt litt friskere og mer livlig med årene. All-round musserende. Passer til: Grønnsaker, fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, pizza / pasta, krydret/asiatisk/spicy, bbq/grillmat, aperitif, sushi / sashimi, lam og sau, spekemat, spicy. På basisutvalget.
Beverage Partners Norway AS

Kr. 219.90
86 poeng

Bestheim Cremant d'Alsace Brut (17064501)

Frankrike: Mest Pinot Blanc, 50 prosent, ellers Auxerrois Blanc 25 prosent og resten Riesling og Pinot Gris. Veldig billig Cremant som gjør jobben. Moden eplefrukt, mangler kanskje litt spenst, men småpen og passende til mange anledninger. Passer til: Fisk, skalldyr, aperitiff, sushi / sashimi, spekemat. Basisutvalget.
NB-Group AS

Kr. 179.50
84 poeng

Kleine Zalze MCC Brut Rose (17117901)

Western Cape, Sør-Afrika: Ypperlig og velpriset rosa musserende, god friskhet, forsiktig rødbærsfrukt, nyper og bringebær. Passer til: Fisk, svinekjøtt, skalldyr, aperitiff, sushi / sashimi, lam og sau, spekemat. Basisutvalget.
Exciting Wines AS

Kr. 179.80
86 poeng

Flaskebilder: Vinmonopolet