Hvorfor ikke tenke spansk til julematen?

Del på Facebook

Spansk vin er spennende, og spanjolene innså for flere år siden at de måtte modernisere vinstilene sine, noe som nå viser gode resultater på vinmonopolet. Jeg vil tørre å påstå at du finner en vin som passer til meste, også nå i disse juletider.

Ribbe med rødvinssaus, ribbesaus eller kjøttkakesaus, torsk med poteter og smør eller bacon, pinnekjøtt med poteter eller kålrotstappe, pepperkaker eller en god blanding av alt det nevnte.
Uansett hva man vil spise i julen så skal vi kunne finne en spanjol som passer til.

 

Hvit spanjol til jul

En begynner med hvitvin som hør og bør, to litt forskjellige henholdsvis fra Rioja og Bierzo.
Mengoba Brezo Blanca 2018 kommer fra Bierzo i Castilla y Lèon og er produsert på 80% Godello og 20% Debina.
Den har en aroma av fruktig og frisk nese med gul frukt, pære, melon, sitrus og florale toner. Vinen er fruktig på smak, lett strukturert med god syre, mineralsk utgang. En spennende vin til en meget god pris.
Med sine 12.5% alkohol tåler denne både torsk med bacon, lutefisk og annen sjømat, gjerne med fete sauser. Gjør seg også til oster som Brie og Camembert samt som aperitiff.

Hacienda Lopez de Haro Gran Reserva 2012 har en fetere og mer moden stil, denne vil absolutt ha med tilbehør med god fedme. Flott til alle retter med lyst kjøtt, svin, kalkun og kalv med smørsaus, pinnekjøtt, samt fisk og sjømat. Også denne gjør seg til ostefatet.
Den har en lett utviklet og fruktig nese, lett preg av fat, florale toner, krydder og moen hvit steinfrukt. Den er rund og fruktig på smak, fyldig og innsmigrende med en lang utgang. Kan også nytes som kosevin.

 

Røde spanjoler til julemiddagen

Røde viner går det mange av i julen, da er det fint av Spania har et vell av ulike varianter. Hvis en vil velge miljøvennlig kan en for eksempel gå for den sulfittfrie vinen Le Naturel 2018, denne er fra Navarra og er produsert på 95% Garnacha og 5% Merlot. Vinen har en fruktig og krydret nese, her finner man skogsbær, blåbær, urter og hint av vanilje. Den er bløt med god frukt, følger nesen med god syre og konsentrasjon, lang og strukturert utgang. En god matvin som passer godt til alle julens kjøttretter som ribbe, pinnekjøtt og stek.

Luzon Verdecillo Monastrell 2018 er også en vin uten sulfitter, denne fra Jumilla og en ren Monastrellvin. Den har en veldig fruktig og intens nese, et mylder av skogsbær, florale toner og urter. Vinen har en deilig og fruktig smak, tørr med god syre, lang ettersmak med fine tanniner og en lett bitterhet. Også dette en fin vin til forskjellige kjøttretter, både fruktigheten og syren gjør den bra til ribba.

Bod. Classica El Pacto Tempranillo 2016 fra Lopez de Haro i  Rioja har blitt en klassiker for mange, dette er en ekte kjøttvin med sin fruktighet og tanninstruktur. Vinen er produsert på 100% Tempranillo, vinstokkene er ca. 70 år gamle, den har ligget 14 måneder på fat og har 14% alkohol. Vinen har en intens og fruktig nese, røde bær, mørk frukt, litt urter og fat. Den er rik på smak, fyldig, godt balansert syre, godt integrert fat og lang utgang.

Proyecto Garnachas de España Salvaje del Moncayo 2017 kommer fra Ribera del Queiles i Aragon, sør for Bilbao og vest for Barcelona. Vinstokkene er ca 50 år gamle, økologisk men ikke sertifisert og den har ligget 5 måneder på fat.
Vinen har en fin aroma av skogsbær, mørke bær, lett krydder, pepper og hint av fat. Den er fruktig med god fylde, friske toner og god syre, krydret lakris, fin struktur og en lang ettersmak. Flott kjøttvin til en meget god pris.

Finca Valpiedra Reserva 2001 kan skilte med 18 år på baken og følgende druesammensetning: Mazuelo 2%, Graciano (Bovale) 3%, Cabernet Sauvignon 5%, Tempranillo (Tinto del Pais) 90%. Den har ligget 20 måneder på fat. Denne er fin å nyte til ribba på julekvelden, en god romjuls-entrecôte eller lam. Vinen har en fint utviklet nese med mørke bær, tørket frukt, urter og et elegant fatpreg. Den er utviklet og nyansert på smak, modne mørke bær, krydder og en lang og lett strukturert utgang.

Bod. de Bardos Romántica 2016 er produsert på tempranillo, også kjent som tinto del pais, og den har ligget 14 måneder på franske fat. Vinen har en veldig innbydende nese, deilige hint av fat, mørke bær, moden frukt, lett preg av jordsmonn. Den er lett kompleks på smak, god fylde og syre, lett utviklet, innsmigrende moden frukt i harmoni med lette smørtoner, lang og god utgang. Godt kjøp.

La Tremenda Monastrell 2016 er en ren Monastrellvin fra Alicante, 6 måneder på fat. Den har en kompleks og fruktig nese, røde og mørke bær, florale toner og et mineralsk hint. Den er fruktig og fyldig, godt balansert og en lang ettersmak.

 

La oss snakke litt om dessert også.

Mange går til portvin i julen, med god grunn, men å teste en sherry kan jeg også anbefale. Ximenez-Spinola Solera 1964 har bare halvparten av sukkerinnholdet av en portvin og kan i tillegg skilte med en mannsalder i solera-lagring, som et ekte kinderegg har den imidlertid også en eventyrlig lav pris.
Den har en intens og utviklet nese, tørket frukt, brente karamelltoner, fat og et elegant hint av røyk. Den er fyldig med god fedme og syre,  modne sitrustoner, lang og intens ettersmak med fine søtlige krydderier.
Denne drikker du til ostefatet (gjerne med appelsinsyltetøy), desserter som Crème brûlée (evt. Crème Catalana), karamellpudding, pepperkaker og marsipan. Og en god bok.