Ja, ta den blindt du!

Del på Facebook

Portugisisk pinot noir er ikke det letteste å ta blindt. Særlig ikke en som holder denne kvaliteten. For å si det på en annen måte, man tenker ikke over at Portugal kan lage en slik pinot noir i det hele tatt.

Utenfor Lisboa bølger landskapet seg nesten mer dramatisk men med lignende karakter som Toscana. I visse nyanser av sollys er det så vakkert at det nesten ikke er til å holde ut, som Odd Nerdrum sa. Og en av de vakreste plassene av dem alle, er Quinta de Sant’Ana. Og her lager man noen merkelig kjølige viner. Vi er jo tross alt rimelig langt syd. Men både riesling og pinot noir herfra er kjølige. Ikke Burgund eller Moselkjølige, men de smaker mer av essensen av druetypen enn mange viner på samme druesorter lengre nord. Kanskje har de helt toppkvalitet på klonene. Jeg vet ikke, men jeg husker jeg ble ganske overrasket over vinene herfra på en pressereise for noen år siden.

Men så kommer det mange år etter, en vin blindt. Jeg var ikke på reise med han som har med flasken. Utvilsomt pinot noir. Fra noen som kan pinot, og kan å lage pinot, som smaker og lukter pinot, men som ikke har noen adresse, ikke har noe terroir. Bare utrolig vellaget vin fra et jordsmonn som kanskje ikke er helt på topp, eller ikke er på topp enda. For eksempel unge planter. Definitivt ikke Burgund. Ikke Frankrike, for rik og ren for de beste i Alsace til og med. Ikke Italia, har aldri smakt en så typeriktig og aromatisk italiensk pinot. Tyskland? Ekstremt integrert fat om dette er tysk. Kjenner knapt fatene her i det hele tatt. Spania? Tipper 14 i alkohol, for den har en liten alkoholvarme, men de spanske jeg har smakt som kunne ligne, nei, de har hatt høyere alkohol, og mer fat.

Virker for varm for New Zealand, har ikke den svake eukalyptusen som er i nesten alt fra Australia, langt baki der. Nei, dette må være noe Oregon eller California, fra noen som virkelig vet hva de driver med, teknisk sett, og gjør alt riktig i vinmarken. Men som enten har unge planter eller en vinmark uten terroirpreg. Ikke Littorai juicy, ikke Anthill bringebær, ikke noen av de med kanel touchen som jeg har som knagg på California. Jeg hadde en Chanin bare dager før, den var ikke helt ulik. Ja, lengre enn det kommer jeg ikke. Deilig å bomme med en 11 timers flytur, er det ikke? Så nært, og akk så fjernt…