Rosévin er veldig anvendelig og klarer en lang rekke matretter, også enkel, sommerlig spise som her. Foto: Geir Salvesen

Joda, de lager ypperlig rosé også her! I Sancerre.

Skal si rosétrenden har tatt av. Også i Norge. Men overraskende er ofte stedene som nå lager utmerket rosévin.

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Ukens viner:

Joseph Mellot Le Rabault Rose Sancerre 2023, Loire, Frankrike

Dom. Vacheron Sancerre 2023, Loire, Frankrike

Det er slik med noen vinområder at straks man hører navnet, forbinder man det med visse smaker. Og visse druer. Slik som Sancerre. Som man umiddelbart forbinder med Sauvignon Blanc og de velduftende, vårligsmakende hvitvinene fra en landsby man tror er oppkalt etter Caesar.

Men virkeligheten er mer kompleks. Alltid. For: Dette området i Loire kan også by på Pinot Noir. Ikke den bourgogne-aktige varianten med mer kjøtt på beinet, men den litt friskere varianten fra et område som ligger mer mot nord og lengre ut mot havet. Det gjør gjerne at vi finner mer syrlige, røde bær i rips-kategorien. Og høyere syre. Også Bourgogne kan lage rosé på Pinot Noir, men den blir gjerne noe mer fyldig og mer rødvinsaktig. Ikke noe galt i det. Det er plass til mange stiler i vår vinverden. Men hva skjer når man tar en velrenommert produsent som Joseph Mellot og finner ut av deres Loire-stil? Gode ting. For eksempel energi i vinen med friskheten og nok fruktstøtte. Dette i motsetning til noen Provence-roséer som bare så vidt har farge og roséretning på smaken. Her er vi umiskjennlig i det rosa smakslandet.

Dette er faktisk Pinot Noir-druer i skråningene sør for Sancerre. Foto: Geir Salvesen

Men når vi først er her i Sancerre kan jeg ikke holde meg fra å nevne en av de ypperste vinene fra den klassiske stilen. Altså den hvite Sancerre. Domaine Vacheron. Det er mange gode Sancerre-produsenter, og nesten alle er blitt bedre med tiden, og med litt varmere vær slik at Sauvignon Blanc-druene har fått nok modning. Men Vacheron har en finslepen, elegant, så vidt antydet Sauvignon-tone over seg som passer min gane.

Joseph Mellot Sancerre Le Rabault Rosé 2023 (9187401)

Loire, Frankrike:

Det er absolutt plass for en god, rosa Sancerre! Laget på 100 prosent Pinot Noir. Svakt rødlig på farge, på duft finner vi røde bær, rips og rødt epleskall. Ditto i smaken som er middels fyldig og syrlig. Men med nok støttende fruktsødme. Det er litt bitt i finish! Passer også til: Fisk, lyst kjøtt, svinekjøtt, pizza / pasta, aperitiff.

Basisutvalget.

Vinetum AS

 

Kr. 239.90
86 poeng

Dom. Vacheron Sancerre 2023 (9211001)

Loire, Frankrike:

90 poeng drar denne opp i toppkategorien. Med skikkelig terroirpreg. Deilig, ren, nøytral, litt saltaktig steinfrukt, ørlite røyk og lakris som elementer, finslig og elegant. Og som alltid med en mineralsk undertone. Passer til: Fisk, skalldyr, sushi / sashimi, spekemat.

Bestillingsutvalget.

Fondberg AS

Kr. 399.90
90 poeng