En rekke av vinene til Kanonkop. Foto: Geir Salvesen

Kanonbra rødvin fra sørafrikanske Kanonkop

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Hva er en perfekt rødvin? Kanskje det spørsmålet er for generelt, men en vin som føyer seg til mange forskjellige matretter, kommer ganske nær. Slik som denne rødvinen fra sørafrikanske Kanonkop.

 

Ukens vin: Kanonkop Kadette 2017, Stellenbosch, Sør-Afrika

 

Vingården Kanonkop i nordenden av Stellenbosch har lenge vært kjent for å tilhøre elitedivisjonen blant sørafrikanske vinprodusenter. I mer enn 25 år har Kanonkop laget landets beste viner fra den innfødte Pinotage-druen som er en krysning mellom Pinot Noir og Cinsault. Kort fortalt ble krysningen gjort først på 1920-tallet, så ble den kommersialisert først på 1960-tallet hos Lanzerac. På 1990-tallet tok Kanonkop over ledertrøyen og laget kvalitetsdruer og kvalitetsviner ut av den.

Imagemessig har Pinotage slitt kraftig i flere år ettersom mange ikke greide å få friskhet i vinene og uønskede gummitoner dukket opp. Pinotage-stokkene er også utsatt for såkalt «leaf roll virus», et virus som får bladene til å rulle seg sammen. Men Kanonkop har alltid hatt draget på det, og lager strålende endrue-pinotage som strutter av kraft og sunnhet. Også Cabernet Sauvignon er Kanonkop gode på. Og vinene er så ettertraktet at prisene også ligger på øverste hylle. Men gode produsenter greier å lage gode viner på alle prishyller. Også de nederste.

 

En rekke av vinene til Kanonkop. Foto: Geir Salvesen

 

Slik er det at Kanonkop har en druemiks nederst på prisstigen som kalles Kadette.

I 2017-årgangen, som er å få i Norge nå, er det 38 prosent Cabernet Sauvignon, 33 prosent Pinotage, 23 prosent Merlot og resten Cabernet Franc og Petit Verdot. Den observante leser vil her se at vi har en slags Bordeaux-blend med en sørafrikanske vri. Vrien er altså 33 prosent Pinotage, som tilfører en rik, plommete, mørkbærsfrukt til miksen. Den har også modnet på fireårige franske eikefat, noe som strammer den pent opp, men lar det modne – men ikke overmodne – druepreget skinne igjennom.

Smaken har også et klart vestsidestreif med mørk, solbærlignende frukt og den typen blyantspiss- eller grafittlignende er også klar vestside. Noe av kunsten med viner fra Stellenbosch er å få nok friskhet og syre – og passe med kraft. Stort sett bruker produsenten manuell punchdown, i store, åpne gjæringskar, slik som på bildet. Det gir en egen, generøs stil over vinene.

 

En rekke av vinene til Kanonkop. Foto: Geir Salvesen

 

5678801 Kanonkop Kadette 2017
Stellenbosch, Sør-Afrika
Kr 189,90
Karakter: 6, 87 poeng

Mørke, faste bærslag med innslag av solbær, plommer, krydder og blyantspiss på duft. En liten kraftplugg i smaken som også har nok friskhet. Passer til: Kjøtt, kjøttgryter, grillmat.

Importør: ExCellars AS