Hvem får vel ikke vann i munnen av et slikt syn? Det må være dem som ikke liker god vin. Her noen eksemplarer fra den siste lanseringen til Jadot. Foto: Geir Salvesen

Kanonkjøp på modne, røde burgundere

Av og til er det moro å være vinskribent. Når man f. eks kommer over noen modne viner fra skattkisten i Bourgogne som ikke er skrudd i været i pris. Jadot lanserer her i Norge nå et knippe av godsaker fra sitt bibliotek av modne rødviner.

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Ukens viner:

  • Louis Jadot Morey-Saint-Denis 2015, Burgund, Frankrike
  • Louis Jadot Marsannay «Longeroies» 2019, Burgund, Frankrike

Egentlig var det en litt håpløs dag. Rotdag på den biodynamiske kalenderen. Og selv om jeg er veldig lite henfalt til overtro, har jeg funnet ut at det har noe for seg. Rotdager og løvdager, da smaker selv gode viner ikke godt. Eller: I hvert fall når de ikke opp til sitt potensial.

Noen odde smaker helt i starten av smaksseansen. Så ble det bedre og bedre. Ikke maksimalt, men bedre. På en rotdag ser det ut til at frukten forsvinner og vinene blir tråere. På fruktdager og blomsterdager når aromaer og smaker er på sitt beste.

Så må man jo også «drikke seg inn», akkurat som en skøyteløper må varme opp før rekordjakten starter.

Og nå følger noen setninger om Bourgogne og prisene der. Vin er et knapphetsgode som stadig flere vil ha en del av. Og da går prisene i været. Selv på vanlige, kjedelige, generiske Bourgogne Rouge eller Blanc. 3-400 kroner er blitt helt vanlig. Mer, også. Tusenlappen ryker for å få noe som er mer enn middels interessant. Mange tusenlapper ryker hvis man vil ha noe virkelig interessant.

Så er det da at Jadot, denne druekjøperen og produsenten, kommer med en slags library release, som det heter på nynorsk. At man frigir viner på lager. Og hvilke deilige viner. Fra 7-10 år tilbake, noe som er helt optimalt for røde burgundere. Jadot var tidligere tunge på labben når det gjaldt fatbruk. Men eikelagring kan også bidra til at vinene lagrer bedre, så det gjelder å finne den gunstige middelveien. På noen av disse godsakene på bildet kan man fortsatt merke litt fat, men de er helt smeltet inn i vinen, og det er nok frukt igjen etterpå, selv etter noen år.

En person dekanterer en rødvin.
Litt unge burgundere kan også ha godt av litt dekantering. Foto:CIVB Bourgogne.

Modne, røde burgundere får ofte en slags høstlig smakstone over seg, varm skogsbunn, av og til med litt lakris og litt varmt kjøtt. Hvis du tror at dette kan smake godt til f. eks norsk vilt, er det nok helt innertier. Vilt – og en velpreparert kylling, Bresse-kylling, kanskje. Med morkler. Nam, nam.

Hvilken av disse Jadot-variantene skal man nå velge? Vanskelig å bestemme seg. Så det blir to varianter. Den ene en Morey-St.Denis. Den andre en Marsannay. Morey er jo virkelig kjent, mens Marsannay er en doldis. Men kjennere vet hvor gode disse er i ferd med å bli. De får en veldig bra fruktkonsentrasjon, mest på den mørke siden. MEN: Det er et lite problem med disse to. De blir lansert onsdag 6. mars, som er dato for mars-slippet. Men du kan jo stå opp tidlig den dagen og bestille dem. Og kjekt å vite om dem på forhånd, ikke sant?

Louis Jadot Morey-Saint-Denis 2015 (10780301)

Burgund, Frankrike:
Deilig, utviklet, kjøttfull, med høstlig underskog, litt stall, litt kjøtt, definitivt utviklet, men ikke for mye. Miks av fløtete røde og mørke bær. Passer til: Svinekjøtt, storvilt, småvilt og fugl, lam, lam og sau. På bestillingsutvalget.
Signature Wines AS

Kr. 549.90
91 poeng

Louis Jadot Marsannay "Longeroies" 2019 (14039901)

Burgund, Frankrike: Kjøttfull, åpen og konsentrert i stilen med mest røde frukter og bær, Edelt fatpreg, helt utviklet nå. Kan merke fatene litt. Kr 429,- er en bra pris for det. Passer til: Lyst kjøtt, småvilt og fugl, lam. På bestillingsutvalget.
Signature Wines AS

Kr. 429
88 poeng