Karaman Winery

Del på Facebook

20 km sør for den kroatiske byen Dubrovnik ligger Cavtat i Konavle regionen. En noe ukjent destinasjon for mange per dags dato, men noe som antagelig kommer til å forandre seg da de er kåret som en av Europas beste destinasjoner for 2019 sammen med store kjemper som Paris og London.

Det er ingenting som minner om de to overnevnte storbyene hos Karaman Winery som ligger dypt inne i skogene i Konavle, men gjestfriheten er det ikke noe å utsette på!

 

Kun den lokale druevarianten Malvasija Dubrovačka

Karamanfamilien har 5 hektar vinmark, kun beplantet med den ytterst lokale druevarianten Malvasija Dubrovačka. Den andre Malvasijavarianten kroatene bruker i vinmaking heter Malvasija Istarska og kommer som navnet tilsier fra Istria. Vinmarkene med Malvasija Dubrovačka ligger foran det idylliske gårdshuset, omgitt av skog og med et kloster som nærmeste nabo. De produserer 20.000 flasker tørr vin, og 1500 søt vin av druene, de druene som tørkes og brukes i søtvin tas med opp i fjellene i nærheten for tørking.

De er i dag 10 vinhus i området som produserer vin på Malvasija, slik har det ikke alltid vært. Det var Niko Karaman, ønolog og eier av vinhuset som fant de 3 gjenværende plantene med druevarianten i 2002, i en liten landsby. Han tok med seg eksperter fra fakultetet for Agrikultur i Zagreb til Konavle, for å revitalisere og beskytte nettopp denne druen. Og man kan trygt si at han har lyktes!

Alt dette forteller de gjerne om til alle som vil komme på besøk, Karaman Winery har nylig pusset opp et smakerom de gjerne tar i mot gjester fra fjern og nær. Gjestfrie smaker de gjerne vinen med deg, samtidig som de serverer lokal geitost i olivenolje, oliven og godt brød. De skryter ikke av det, men det er umulig å ikke legge merke til prisene de har fått, blant annet 92 poeng for sin tørre versjon av vinen, hvor plakettene henger i det rosamalte smakerommet.

Smaksnotater

Malvasia of Dubrovnik har en spesiell aroma, man kan kjenne igjen druevarianten fra andre land, med et særegent preg. Den er aromatisk, floral, har moden gul frukt og sitrus samt honningmelon på nesen. Den er fyldig og har godt integrerte 14% alkohol, god syre og fin frukt, ligger godt og lenge i munnen. En harmonisk og meget bra vin.

Prošek, den søte varianten, har en nydelig og innbydende aroma. Godt preg av honning, tørket frukt, sultana og moden sitrus på nesen. Den er konsentrert på smak, har god syre og balansert sødme og en deilig fruktighet som sitter i munnen langt om lenge etter man har svelget.

Begge vinene selges på vinhuset og på mange restauranter i selve Dubrovnik.