Uvannede buskvinstokker ute i det tørre og varme Swartland. Foto: Geir Salvesen

Lekkerbisken fra Kleine Zalze i januarnyhetene

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Vinmonopolets første nyhetsslipp for 2022 onsdag i neste uke har bl.a en Chenin Blanc fra Kleine Zalze i Stellenbosch, Sør-Afrika. Men hva er egentlig forskjellen på en Stellenbosch-Chenin og en fra f. eks Swartland? Jo, nå skal du høre…

Ukens vin: Kleine Zalze Chenin Blanc 2019, Stellenbosch, Sør-Afrika

Stellenbosch.

«Chennin», som de sier på lokalt, og følger opp med «Blank», er på mange måter blitt Sør-Afrikas mest attraktive drue. Den kom opprinnelig fra Loire og fulgte i fotsporene på de franske hugenottene og deres etterkommere etter religionskrigene på 1600-tallet mellom katolikker og protestanter. Vinstokkene trivdes i det tørre klimaet i Kapp-provinsen, og produserer i dag en kvalitet som man må til topps i Bourgogne for å finne. Slik er det faktisk blitt. Hvis man tar de aller beste produsentene, er deres toppviner slik som Mullineux, Eben Sadie, David & Nadia, Lammershoek og Badenhorst for meg av en like høy kvalitet som en hvit burgunder fra Grand Cru-vinmarker. Og ofte uten den overeikingen som franskmennene fortsatt holder på med, om enn i adskillig mindre grad enn tidligere.

Druen ligner litt på Chardonnay i og med at den så lett kan overføre jordsmonnet ut til det endelige produktet, men den mangler Chardonnay’ens krydder og ofte litt ferskenaktige fruktfremtoning. Men den har andre ting for seg. Et lineært smaksbilde i den forstand at den starter ut med både friskhet, fylde, litt ubestemmelig frukt og en nøytral smak som svært ofte kan skilte med underliggende, saltaktig mineralitet. Noen oppfører seg nesten som Chablis på steroider, andre igjen kan nesten dryppe litt av tropisk frukt som guava og pasjonsfrukt. Men aldri så mye at det blir en tropekompott ut av det.

Uvannede buskvinstokker ute i det tørre og varme Swartland. Foto: Geir Salvesen

Men faktum er at en Stellenbosch-Chenin ofte er litt mer mot det forsiktig-tropiske, (med unntak, f.eks av Bruwer Raats oppe i Polkadraai-området i Stellenbosch som har ren granittgrunn og dermed høyere saltfølelse og mineralitet i sine CB’er) enn en Swartland-Chenin. Swartland er det «nye og hippe» området rundt Paardeberg og Kasteelberg en times kjøring nordover fra Cape Town. Her er det gammel granittgrunn som regjerer, oppmalt til fint steinstøv gjennom 500 millioner år. Eller var det 1 milliard år? I hvert fall et heftig spann av tid. Men også her vil man finne klare variasjoner. F.eks er det stor forskjell på to av David & Nadias enkeltvinmarks-chenin fra Paardebosch. Platbos ligger bare noen få meter unna Skaliekop, men har større fylde og rundhet enn den ekstremt presise og mineralske Skaliekop.

Så hva kan man utlede av dette? At det egentlig er så mange unntak og små terroir-forskjeller at det blir meningsløst å lage smaksbåser ut av vinstilene. Men hvis man bruker det mer som tommelfingerregler enn autoritære båser, så kommer man lengre.

Kleine Zalze Family Reserve er en mer påkostet vin enn mange av de enklere variantene av CB, som gjerne bare er gjæret på ståltanker, og tappet på flaske med klare, enkle, rene smaker. Her er det brukt fatgjæring på 2-5 år gamle franske fat, Det er til og med litt skallkontakt, Druene kommer fra 40 år gamle buskvinstokker i Stellenbosch fra at jordsmonn som både har nedbrutt granitt, humus og annet, og som bidrar til en mer kompleks vin. Fatpreget er til stede etter 8 måneder på fat, men ikke så kraftig at det skjemmer. Resultatet er en mer «upmarket» Chenin, som det heter på nynorsk.

Hvis du vil lese mer, kan du sjekke faktaarket her: 2019-FR-Chenin-Blanc.pdf (kleinezalze.co.za)

Uvannede buskvinstokker ute i det tørre og varme Swartland. Foto: Geir Salvesen

13371201
Kleine Zalze Family Reserve Chenin Blanc 2019
Coastal region, Sør-Afrika
254,80 kr (basis)
90 poeng (terningkast 6)
Strågul på farge, kompleks på duft med streif av ferskenskinn, krydder og moden steinfrukt. Sammensatt smak med mange lag, steinfrukt, fersken, plomme og eple, svakt saltaktig mineralitet i underkant. Lang finish. Kan lagres 3-5 år. Passer til: Sushi / sashimi, salat, krydret/asiatisk/spicy, skalldyr, spekemat, svinekjøtt, lyst kjøtt, fisk.
Exciting Wines AS