En av flere godbiter, dette, til høstens spise. Foto: Geir Salvesen

Norsk høyfjellsvin? Det er disse, det

Crozes Hermitage (utt. Kråås ermitasj) er en utmerket høstvinkandidat. Som til og med ligner på lukten av høyfjell og jakt. Prisene er fortsatt til å leve med. Her er fem versjoner.

Del på Facebook

Geir Salvesen

Geir Salvesen

Geir Salvesen er journalist og reiseleder, og skribent i NVkF. Han var ansvarlig for vinspalten i Aftenposten fra oppstarten i 1990 og i 26 år. Han har skrevet 23 bøker, de fleste om mat og vin.

Ukens vin: 5 forskjellige Crozes Hermitage.

Det er pussig hvordan én vintype fra ett område kan herme etter lukter og smaker helt andre steder fra. Eller i hvert fall fremkalle assosiasjoner et helt annet sted fra. Crozes Hermitage fra Nord-Rhône er det nærmeste man kommer norsk fjellheim. Lyng, krekling, viltkjøtt, rifle, einerbær. Wow. Og selvsagt er denne vintypen – laget på kjølig Syrah – ekstremt velegnet nettopp til det som kommer fra den norske fjellheimen. Viltkjøtt. Slik som rype, reinsdyr, hjort, rådyr, og i noe mindre grad elg. Pussig er det at hvis man bruker Crozes til lam, får vinen en bismak. I hvert fall skjer det i min munn, men det skjer ikke med vilt. Eller oksekjøtt.

Det er mange vinområder som kan si at de er unike, men akkurat denne kombinasjonen av smaker er det bare dette området i nærheten av byen Tain l’Hermitage som kan skilte med. Varmere vær i Rhônedalen, inkludert Hermitage-skråningen like ved, har løftet Crozes-appellasjonen som ligger høyere og noe mer skyggefullt til.

Solen steker på den bratte Hermitage-åsen med det berømte kapellet på toppen. Det blir ganske varme vinstiler herfra, og da kommer Crozes Hermitage på baksiden inn som et meget godt alternativ.
Foto: Geir Salvesen.

Et poeng når man lager viltmiddag er å analysere hva viltkjøttet egentlig smaker. Det har ofte en naturlig sødme i seg. Og den sødmen må få lov til å være der også når tilleggsingrediensene i retten lages og ikke overdøves. Ikke lag søtt tilbehør. Lag nøytralt tilbehør, f. eks røstipoteter og lignende. Tenk over at stivelsen i rotfrukter går over i sukkerarter når de varmes opp. Spesielt blir det sødme dersom man lager mousse eller stappe av dem.

Jaboulet Crozes Hermitage Les Jalets 2022 (662701)

Nord-Rhône, Frankrike :

Fin, kjølig og frisk stil på denne med mørke bær, viltkjøtt på duft, i smaken passe med tanniner og mørke, søte bær i finish. En fulltreffer. Passer til: Storfe, storvilt, småvilt og fugl, and.

Bestillingsutvalget.

Robert Prizelius AS

Kr. 259.90
87 poeng

Guigal Crozes Hermitage 2021 (4582301)

Nord-Rhône, Frankrike:

Fast, klassisk, fin, mørk bærfruktig, spontanfermentert, 20 prosent nye fat, krekling og ikke så mye pepper. Ganske bra konsentrasjon på den. Årgangsbytte. Passer til: Storfe, storvilt, småvilt og fugl, and.

Basisutvalget.

Moestue Grape Selections AS

Kr. 310
87 poeng

Chapoutier Crozes Hermitage La Petite Ruche 2022 (4506801)

Nord-Rhône, Frankrike:

Kjøttfull og fyldig Crozes med god varme i frukten, krekling, god lengde, pepper og krydder. Passer til: Storfe, storvilt, småvilt og fugl.

Bestillingsutvalget.

Signature Wines AS

Kr. 259.90
86 poeng

The Boutique Selection Crozes-Hermitage 2020 (14634401)

Nord-Rhône, Frankrike:

Gjør det den skal med krekling og pepper og rypeblod. Mangler kanskje litt lengde. Men ellers typisk og uten så høy prislapp. 219,90, Passer til: Storvilt, småvilt og fugl.

Bestillingsutvalget.

Urban Beverages AS

Kr. 219.90
85 poeng

Les Launes Crozes Hermitage 2021 (3374601)

Nord-Rhône, Frankrike:

Fin Crozes med bra munnvekt, pepper og bjørnebær og plommer og nesten litt anis og einerbær. Rund i smaken. Masse krutt. Ikke for mye tanniner.. Passer til: Svinekjøtt, storfe, storvilt.

Bestillingsutvalget.

Silenus AS

Kr. 279.90
86 poeng